S angličtinou se dá začít kdykoliv, i v důchodu. Důležitá je motivace
Ilustrační foto: pixabay.com

S angličtinou se dá začít kdykoliv, i v důchodu. Důležitá je motivace

18. 12. 2019

Tím si je ze svých letitých zkušeností jistá pražská lektorka angličtiny pro seniory Gabriela Nováková. Začátečnické kurzy jsou podle ní nejnáročnější z hlediska právě schopnosti lektora „rozmluvit studenty“, a z dodání kuráže těm, kteří si nevěří.

Pokud ale vydrží, dosahují v krátkém horizontu hmatatelné a obdivuhodné výsledky. Po několika měsících zvládají běžnou základní konverzaci. U těch, kteří navazují na svoji předchozí znalost, jsou výsledky ještě výraznější.

Jak se učí ti dříve narození
Při výuce se musí brát zřetel na přirozený jev, a tím je rychlejší zapomínání. „Je třeba více procvičovat slovíčka, slovní spojení a gramatiku. Opakuje se to, co se studenti již jednou naučili, ale stále se obměňují a připravují trochu jiné formulace, které uplatní v praxi. Slovní zásoba se pro danou jazykovou úroveň výrazně nezvyšuje, spíše se pracuje s tím, co se studenti již v minulosti naučili,“ přibližuje koncept výuky Gabriela Nováková, přičemž zdůrazňuje potřebu vybírat ke konverzaci témata, která jsou pro studenty zajímavá. Neméně důležité je věnovat pozornost hlasitému a zřetelnému projevu lektora, neboť horšící se sluch bývá poměrně častým problémem seniorů.

Pomáhá přirozená znalost latinských výrazů i skládání slov
Starší generace má širokou slovní zásobu a umí dobře používat slova z latiny, která se „usadila“ v českém jazyce jako např. dominovat (dominate), rozhovor (interview), titul knihy (title), film (film), rum (rum), kumpán (companion) atd. Často se tedy pracuje se slovní zásobou, kterou studenti znají nebo používají přirozeně i v českém jazyce. „Osvědčuje se i práce se složenými slovy jako např. schoolmate; homework nebo exercise book atd. Studenti znají jednotlivá slova, ale složeninu slova třeba neznají, tak jim pomáháme vysvětlit jednotlivá slova a pak i celý výraz,“ přibližuje svoji výuku lektorka Nováková.

Motivace je důležitá
Většina studentů se učí anglicky, protože chtějí držet krok s dobou – děti, vnoučata se učí anglicky a angličtina proniká do všech oblastí současného života. Další motivací je cestování – i starší lidé dnes hodně cestují a mají zájem se sami dorozumět. Dobrou motivací je i trénování paměti a posilování kognitivních funkcí jako prevence před různými druhy demence.
„Studentům výuka přináší hezký společenský zážitek z hodiny, nové informace z mnoha oblastí moderního života, konverzaci v angličtině, mezigenerační propojení, nenásilné seznamování s novými technologiemi v hodinách,“ vyjmenovává pozitiva lektorka angličtiny pro věkovou kategorii nad 50 let Gabriela Nováková.

Jazyk se dá učit i samostatně
Když člověk nemůže nebo nechce přímo navštěvovat jazykové kurzy, moderní technologie přinášejí spousty možností, jak se jazyk učit nebo procvičovat. Světového úspěchu dosahují aplikace duolingo.com a memrise.com, spoustu materiálu i inspirace je i na české stránce helpforenglish.cz. Zajímavé články ke čtení i poslechu určené speciálně pro seniory najdete na stránkách lektorky Novákové https://anglictina-seniori.cz/ucebni-texty/ Nezapomínejte však, že i ty nejlepší aplikace bez odhodlání, pravidelnosti a výdrže nikoho ve znalostech moc neposunou.

Ať už zvolíte výuku angličtiny ve specializovaném kurzu nebo „jen“ u počítače či telefonu, možná vás budou inspirovat následující tipy pro aktivní znalost angličtiny:
- Cestovat do anglicky mluvících zemí. Nejlepší je Malta, kde lidé hovoří anglicky bez přízvuku.
- Aktivně procvičovat angličtinu s vnoučaty a dětmi.
- Mluvit si pro sebe a nahlas (např. doma vyjmenovávat, co právě děláte).

cestování jazyk
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Chodím již několik let na konverzační lekce angličtiny. Uměla jsem sice číst i psát, ale neměla jsem ji tzv."v uších". Velmi se mi to pak hodí když jezdím do zahraničí. Moje 9letá vnučka se diví jak babička s ní konverzuje. Angličtinu jsem začala učit už za totality, protož jsem chtěla vědět o čem se vlastně zpívá a pak jsem si mohla přečíst návody na cizí kosmetiku. V kurzech s námi hovoří studenti z Anglie, USA a i Austrálie. Moc se mi to líbí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%