I v domovech pro seniory mohou být vánoční svátky šťastné a veselé
FOTO: SeneCura

I v domovech pro seniory mohou být vánoční svátky šťastné a veselé

24. 12. 2019

V SeniorCentrech SeneCura, domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem, ve kterých pečují o seniory s demencí, se vždy s nadšením těší na příchod Vánoc.

Součástí adventních dnů bývá společné pečení cukroví, zdobení vánočního stromečku a další kulturní aktivity. Kromě dodržování tradic myslí SeneCura na svoje klienty i během celého roku, a to při svých speciálních programech jako je večeře při svíčkách nebo plnění ročního přání.

Klientům v SeniorCentrech chce personál domova co nejvíce přiblížit předchozí život, a to jak na denní bázi, tak v rámci významných událostí, tradic a svátků. Jednou ročně tak každému klientovi a jeho nejbližším připravují večeři při svíčkách. „To je jeden z našich nejoblíbenějších programů v domovech SeneCura. Pro naše klienty je častokrát návštěva restaurace a možnost rodinné večeře velmi obtížná či dokonce nemožná. Proto SeneCura zajistí luxusní restauraci s obsluhou a několikachodové menu přímo v domově. Společně s rodinou a přáteli, které si mohou pozvat, opět zažívají radost ze života,“ vysvětluje Michaela Kopřivová ze společnosti SeneCura.

Dalším významným dárkem, který seniory v domovech SeneCura těší, je plnění ročního přání. Personál domovů plní velká i malá přání svým klientům, aby se stále měli na něco těšit.  „Klienti našeho SeniorCentra ve Štěrboholech, pan Vlastimil s paní Ludmilou, často vzpomínali na slavnou pražskou cukrárnu Myšák, do které chodili se svými rodiči. Cukrárna toho zažila od svého otevření v roce 1911 hodně, ale našli se lidé, kteří její slávu oprášili a Myšáka ve Vodičkově ulici znovu otevřeli. A tak jsme tam museli Vlastimila
s Ludmilou vzít, aby si zažili trochu té nostalgie. Věříme, že na tohle splněné přání budou ještě dlouho vzpomínat,“ vypráví ředitelka SeniorCentra Štěrboholy Kateřina Vokálová.

V rámci předvánočních aktivit probíhají v domovech SeneCura vždy intenzivní přípravy. V adventním období klienti vyrábějí vánoční dekorace, zdobí a rozsvěcují vánoční stromeček, zapalují svíčky na adventním věnci a pečou vánoční cukroví. Tyto činnosti trénují jemnou motoriku klientů a společné tvoření vytváří pohodovou a jedinečnou atmosféru. Nejen v tomto období senioři pravidelně tráví čas s dětmi z dětských skupin, mateřských nebo základních škol. Mezigenerační propojování klienty aktivizuje, zlepšuje jim náladu a dodává energii. Dětem zase boří předsudky vůči starým lidem, učí je respektu, úctě a vzájemné spolupráci.          

Předvánoční období je také kreativní čas, proto se v SeniorCentrech konají různé události jako třeba vánoční jarmark, kde se za dobrovolný příspěvek nabízejí výrobky, které vznikly pod šikovnými rukami klientů. Těm je největší odměnou pocit, že jsou opět užiteční a potřební. V domovech SeneCura se v adventním období pořádají i další kulturní akce, a to zejména vánoční koncerty nebo společné zpívání koled.

Součástí pravé Štědrovečerní večeře je bramborový salát, který klienti domovů SeneCura s nadšením připravují nebo dokonce soutěží o ten nejlepší. Opět tím podporují svou fyzickou i duševní aktivitu a při společném vaření se pobaví a zavzpomínají na své rodinné tradice. Po společné sváteční večeři za tónů vánočních koled nechybí pod krásně nazdobeným stromečkem vánoční dárky, které přináší radost a kouzlí úsměvy na tvářích klientů domova.

Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Někdy není jiné řešení, než umístění v dd a moc ráda čtu o hezkých aktivitách pro lidi, každá maličkost, kde se projeví zájmem , jim učiní radost a usnadní život.
Eva Mužíková
Centrum SeneCura je i u nás. Ale ty ceny. Jednolůžkový pokoj 32. 000,. Kč, dvou lůžák 21.-Kč... kdo na to má??? Je poloprázdné, přijímají všechny seniory, ne jen ty s demencí... Ale je to špička, to ano..
Anna Potůčková
Ano, měla jsem tetu, která své vlastní děti neměla a po smrti strýce nemohla zůstat na bytě pro svůj věk sama, tak jsem ji s maminkou vyřídily Domov důchodců, kam moc jít nechtěla. Ale nebyla jiná možnost, tak jsme ji přemluvily a slíbily, že za ní budeme častěji jezdit, než jsme jezdily k ní na byt. To jsme také dodržely a vždy nám povykládala, jak se tam baví s ostatními babičkami a dědečky. Na různé besídky se moc těšila a na Štědrý den si tetu pokaždé někdo z rodiny z nás neteří a synovců vzal k sobě domů. Na Vánoční svátky se pak těšila do domova, jak měli vše připravené !
Věra Ježková
Mám velmi dobrou zkušenost s DS Háje, kde žije maminka. O seniory se hezky starají po celý rok, průběžně jim připravují zajímavý program.
Jana Šenbergerová
A proč by ne. I tady je to všechno o lidech. Nejen o personálu, ale i o klientech. Dobré partě se daří všude.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%