Solidarita lidí je úžasná. Pijavice pomáhají o 106
Ilustrace: pixabay.com

Solidarita lidí je úžasná. Pijavice pomáhají o 106

26. 3. 2020

Prezident Miloš Zeman je kdysi nazval pijavicemi. Premiér Andrej Babiš chtěl omezit jejich financování. Teď neziskové organizace dokazují, jak jsou potřebné. Po lékařích, sestřičkách, policistech, hasičích a prodavačkách si i ony zaslouží potlesk.

„Seznámil jsem se s tím, že ze státního rozpočtu jde jedenáct miliard korun na neziskové organizace. Dámy a pánové, jsem známý přítel neziskových organizací, ale někdy si říkám, že by měly hospodařit za své a nevysávat státní rozpočet, protože jedenáct miliard korun je opravdu hodně peněz,“ uvedl před dvěmi lety prezident Zeman v jednom ze svých vystoupení před poslanci. A dříve je dokonce nazval pijavicemi, které vysávají státní rozpočet.

Když teď vidím v televizním či internetovém zpravodajství, kolik práce odvádějí v tomto krizovém období, zdají se mi prezidentova slova trapná.

Linky psychologické pomoci, donáška nákupů seniorům a hendikepovaným, rozvoz jídla policistům a hasičům, šití roušek a další a další užitečná pomoc ve městech a obcích. Myslím, že financování lidem, kteří chtějí pomáhat nejpotřebnějším je velmi důležité. A že ty finance z rozpočtu nejsou vyhozenými penězi. Byť teď bude každá koruna dobrá.

Solidarita lidí v této virové krizi je úžasná. Líbí se mi, jak se tisknou speciální respirátory na 3D tiskárnách, jak lidé vymýšlejí úpravu potápěčských masek na funkční respirátory, jak restaurace vaří pro policisty a hasiče. A jak mnoho těchto a dalších druhů pomoci organizují právě neziskovky. Všem tleskám se slzami v očích.

koronavirus
Hodnocení:
(4.6 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Novotná
Tak konečně za ty prachy něco dělají. A to musela přijít taková krize, aby dělali něco užitečného. Tím ale nemyslím takové neziskovky, co se starají o děti. Tam je to na místě. Ale ty ostatní?? Jenom řvou, a protestují na cizích barácích.
Marie Měchurová
Neziskové organizace pracují převážně v oblasti ekologie, vzdělávání či zdravotnictví. Jsou tudíž velmi potřebné, obzvlášť v této nelehké době. Děkuju všem i těmto institucím, kteří nám poskytují nezištnou a obětavou pomoc
VANDA Blaškovič
Perfektní článek, PANE Vácho. Jen si nic neodpouštějte, není to žádná trapná agitka, naopak. Realita jakého máme pana prezidenta. Slováci, ti se mají! Přeji všem hlavně zdraví a naději.
VANDA Blaškovič
Perfektní článek, PANE Vácho. Jen si nic neodpouštějte, není to žádná trapná agitka, naopak. Realita jakého máme pana prezidenta. Slováci, ti se mají! Přeji všem hlavně zdraví a naději.
Ladislav Vesecký
Vácho, jen tak naokraj, všechny pijavické politické neziskovky vznikly za Kalouskovy vlády!
Soňa Prachfeldová
V současné době pořád připomínat, jak se hlava státu či Babiš vyjádřil s vytrhávat z kontextu je úplně zbytečné. Jsou jiné starosti , než pořád míchat politickou a nejedlou polévku.
Jarmila Komberec Jakubcová
Založila jsem s kamarádkou neziskovku, která se stará o seniory a v současné době je jedna z největších v Plzni. Viz web.TOTEM. Jedná se o nepolitickou neziskovku. Ty "politické" bych opravdu zrušila nebo je nefinancovala. K čemu je potřebujeme můžete mi sdělit pane Vácho? Souhlasím jak se Zuzkou tak s Ivanou K.
ivana kosťunová
Jsou organizace neziskové a "neziskové" Prezident měla na mysli ty druhé, zatímco ten první model ani jiný být nemůže, jsou to neziskovky už ze své podstaty. (Školy, farní charity, apod.) Tuhle trapnou agitku jste si mohl opravdu odpustit, ono je velmi dobře znát, jak která organizace (neziskovka) funguje, či nefunguje. Mám velkou úctu ke všem, kteří v současné době jakkoliv pomáhají.
Zuzana Pivcová
Pěkně jste zde předložil výčet solidární pomoci. Ale ten název článku a připomínku někdejšího prezidentova projevu s "trapnými slovy" bych si v tuhle chvíli opravdu odpustila. Co má za smysl hodnotit tu na jedné straně přednosti, na druhé nedostatky? Situace nás prověřuje všechny, ať jsme volili kohokoliv a máme své oblíbence či neoblíbence. Já tleskám všem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.