Šéf Nadace fotbalových internacionálů: loni jsme podpořili přes 60 starších hráčů, často berou minimální důchod
FOTO: Nadace fotbalových internacionálů

Šéf Nadace fotbalových internacionálů: loni jsme podpořili přes 60 starších hráčů, často berou minimální důchod

26. 3. 2020

Kdo by neznal jména František Plánička, Josef Bican, Josef Masopust, Antonín Panenka nebo Pavel Nedvěd? Čeští či českoslovenští fotbaloví fanoušci samozřejmě všichni, ale jejich věhlas prostoupil všemi společenskými skupinami i všemi érami. A právě jim se říká fotbaloví internacionálové.

Nadace fotbalových internacionálů, která vznikla před 27 roky, má připomínat krásné příběhy a úspěchy, pod kterými jsou českoslovenští a čeští internacionálové podepsaní. A také jim pomáhá, pokud se dostanou ať do finanční či zdravotní nouze. Nejen o tom mluví v rozhovoru pro i60.cz její nový výkonný ředitel Martin Říha.

Nadace fotbalových internacionálů vznikla před 27 roky vlastně skoro náhodou. Kam se za tu dobu posunula?
Spíš než posunula, bych řekl, že se činnost Nadace proměnila. Zejména v 90. letech Nadace pořádala pravidelná exhibiční utkání, kdy pomyslnou tečku za fotbalovou sezonou představovalo tzv. „Utkání roku“, v němž se obvykle proti sobě postavilo mužstvo hráčů působících v zahraničních klubech proti výběru české ligy, o Vánocích proti sobě hráli reprezentanti Čechy vs. Morava. Z různých důvodů, zejména kvůli naplněnosti termínových listin fotbalových soutěží, se takové akce dnes daří realizovat jen zřídka. Činnost Nadace se tak nyní více zaměřuje na samotné bývalé reprezentanty, na jejich setkávání, na připomínání jejich výkonů, ale také na jejich materiální a finanční podporu, pokud se ocitnou ve zdravotních nebo sociálních potížích. Možná je tak o Nadaci slyšet méně než v minulosti, její činnost však neochabla.

Jak vlastně definujete pojem internacionál a koho tedy konkrétně Nadace podporuje? Jen fotbalisty, kteří někdy nastoupili za českou reprezentaci, třeba i kdyby odehráli jediný zápas?
Nadace byla zřízena na podporu všech bývalých fotbalových reprezentantů české národnosti, kteří odehráli alespoň jedno utkání v reprezentačním týmu České republiky nebo Československa. Je však třeba dodat, že Nadace podle svého statutu může podpořit i pozůstalé takových reprezentantů nebo za určitých podmínek i bývalé fotbalisty, aniž by za reprezentaci nastoupili.

Jak konkrétně podpora internacionálů vypadá?
Rozdělil bych ji na dva druhy. Ta individuální se vztahuje zejména ke zdravotním potížím internacionálů, kdy Nadace může přispět na různé zdravotní pomůcky, pobyty nebo operace. Vedle toho ovšem Nadace přispívá též pravidelně, každoročně, a to bývalým reprezentantům po dovršení důchodového věku za předpokladu, že nemají jiné významné příjmy než starobní důchod. Nadační příspěvek samozřejmě nepředstavuje závratnou částku, ale jistě pomáhá. Logika je jednoduchá – tito hráči často berou minimální důchody, mají zdravotní potíže způsobené fotbalovou kariérou, kdy neměli náležitou péči, jako mají dnešní hráči, a ani se v té době nemohli zabezpečit finančně. V roce 2019 jsme takto podpořili přes 60 internacionálů.

Stal jste novým výkonným ředitelem Nadace fotbalových internacionálů. Kam ji chcete posunout? Co vidíte jako nejdůležitější?
Prvním úkolem bylo a vlastně stále je, postavit Nadaci finančně na pevnější nohy. To se začíná pomalu dařit, byť k úplné spokojenosti máme ještě daleko. Oslovili jsme potenciální partnery, s nimiž o spolupráci jednáme a věřím, že se brzy podaří některé dohody dotáhnout do konce. Samozřejmě víme, že musíme být pro partnery atraktivní a také jim musíme něco nabídnout. Jeden z velkých dluhů z minulosti je prezentace činnosti Nadace způsoby, které odpovídají dnešní době. Kromě účtů na sociálních sítích finišuje příprava nových internetových stránek Nadace, ze kterých mám osobně velkou radost. Rád bych dosáhl stavu, kdy bude Nadace finančně zdravá a bude tak moci více pomáhat, zároveň o ní bude slyšet, protože bude důstojně připomínat příběhy a úspěchy bývalých reprezentantů.

Má Nadace pomáhat bývalým fotbalistům po skončení kariéry? Nebo je má spíše připomínat veřejnosti, aby se na ně nezapomnělo?
To jsou v podstatě ty dva hlavní úkoly, které jsou rovnocenné. Jeden aspekt bych ale přidal. Ukázat samotným hráčům, že se nezapomnělo na ně. Z dosavadních setkání s nimi mám pocit, že to je stejně důležité, možná ještě důležitější.

Jak vlastně samotná Nadace funguje?
Nadace má dva orgány – správní a dozorčí radu. Jejich členy jsou sami bývalí reprezentanti, mj. Antonín Panenka, Přemysl Bičovský, Josef Novák nebo třeba teď nově Jan Fiala, kteří jsou doplněni odborníky zejména se zkušenostmi z ekonomické oblasti. Přece jen pro správu majetku, kterým Nadace disponuje, to je třeba.

Kdo platí a organizuje chod Nadace fotbalových internacionálů?
Nadace byla zřízena Českomoravským fotbalovým svazem, dnes Fotbalovou asociací České republiky, která je také jejím nejvýznamnějším partnerem a je třeba jí v čele s jejím předsedou Martinem Malíkem za pravidelnou podporu poděkovat. Každoročně přispívá též Sparta Praha, doufám, že se k ní přidají do budoucna i další kluby. Dříve měla Nadace i komerční partnery, na což chceme navázat. Významnou část příjmové stránky rozpočtu tvoří výnosy z vlastního nadačního jmění Nadace.

Koho nyní považujete za nejaktivnějšího člena? Bez koho by se Nadace nehýbala?
Nejdříve bych chtěl připomenout někoho, kdo již dnes v rámci Nadace nefiguruje, ale kdo má na jejím vzniku největší podíl, a tím je její bývalý výkonný ředitel Otakar Dolejš. To on stál u jejího zrodu a následujících 19 let se o ni pečlivě staral. A to nehovořím o jeho životním příběhu za minulého režimu, kdy se mu nevyhnuly nucené práce v dolech a další perzekuce ze strany komunistického režimu. Ota letos oslavil již 90. narozeniny. Jinak je ale hybnou silou předseda správní rady Antonín Panenka.

Prosím, srovnejte, jak takové projekty běží ve vyspělejších fotbalech zemích. Jak je to v Německu, Anglii nebo třeba na Slovensku?
Přiznám, že o tom, jak je to v zahraničí, zatím nemám velký přehled. Podobné projekty ale fungují u nás na klubové úrovni, tady lze jmenovat zejména Spartu a Duklu, myšlenka se rozvíjí i ve Slavii.

Co s Nadací připravujete pro letošní rok?
Během několika málo týdnů představíme zbrusu nový web Nadace. Ten stávající už dlouhou dobu absolutně nevyhovuje požadavkům, které bychom na něj měli mít a máme. Jinak vše bude záviset na situaci ohledně stávající pandemie. Ve spolupráci s Fotbalovou asociací České republiky jsme připravovali setkání bývalých hráčů, kteří se v minulosti zúčastnili mistrovství Evropy. Mělo proběhnout před letošním Eurem, ale jeho přesun na příští rok kvůli koronaviru nám tuto akci pro letošek zrušilo. Kromě standardních oslav jubileí se pak letos nabízí uspořádat setkání vítězů Olympijských her v Moskvě z roku 1980 a účastníků čtvrtfinále Mistrovství světa v roce 1990.

 

Martin Říha
Narozen:
5. července 1990 v Táboře.
Vzdělání: Právnická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, momentálně absolvuje UEFA Football Law Programme.
Zaměstnání: Generální sekretář SK Slavia Praha, výkonný ředitel Nadace fotbalových internacionálů, dříve člen a posléze též vedoucí legislativně právního oddělení FAČR.

 

Vít Chalupa pro portál i60.cz

 

 

 

 

sport sportovci sportovní legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Tato nadace má určitě smysl a někteříbývalí hráči, kteří na tom nejsou nejlíp si určitě zaslouží, aby se na ně nezapominalo. Vždyť jsou to naše legendy

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%