Mám ráda kuchařské knihy - díl LIX. Máte doma hrnek  a chuť si něco upéct?
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - díl LIX. Máte doma hrnek a chuť si něco upéct?

21. 4. 2020

Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla. 

Víte, proč se ptám? Protože vám chci napsat pár dobrých receptů na domácí pečení. A myslím si, že v dnešních dnech, kdy jsou mnozí doma, se pár receptů hodit určitě bude. A ve všech  receptech se suroviny odměřují na hrníčky. Ostatně - posuďte sami. 

 Bílý balkánský chléb  

4 hrnky hladké mouky, 1 vejce, 3/4 kostky droždí, 1 lžíce cukru krupice, 1 1/4 hrnku vlažného mléka, 3/4 hrnku rostlinného tuku, 1 lžíce soli, máslo 

Nejprve připravíme kvásek z droždí, trochy mléka, cukru a špetky mouky. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme vejce, vzešlý kvásek, rostlinný tuk a trochu osolíme. Uhněteme hladké tužší těsto. Rozdělíme ho na 4 kusy a z každého uválíme šišku. Šišky položíme na máslem vymazaný plech a podélně lehce nařízneme. Potřeme rozšlehaným vejce a pečeme při teplotě asi 180 ° C, až získají světle hnědou barvu. Pak vyndáme plech z trouby a ještě horké bochníky potřeme máslem. Tento chléb pečeme často,je skvělý. 

Český kmínový chléb 

1 kostka droždí, 1 lžíce krupicového cukru, 1 1/2 hrnku vlažné vody, 1/4  hrnku olivového oleje, 4 hrnky hladké celozrnné pšeničné mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky drceného kmínu 

Mouku předem prosejeme. Droždí smícháme s cukrem a vlažnou vodou. Když vznikne jednolitá kašička, přidáme všechny zbylé ingredience. Vše propracujeme v hladké těsto, které necháme vykynout nejméně 30 minut, můžeme i hodinu. A během kynutí promísíme. Vytvarujeme kulatý bochník, přendáme na plech vyložený pečicím papírem, kde necháme ještě 10-20 minut kynout a pečeme při 230 °C asi 45 minut. Po upečení potřeme chléb slanou vodou. 

Domácí celozrnné pečivo 

3 lžíce olivového oleje, 1 balíček sušeného droždí, 1 lžička soli, 1 hrnek teplé vody, 1 1/2 hrnku celozrnné pšeničné mouky, hrubá sůl 

V míse promícháme mouku se sušeným droždím, olejem a solí. Vše zalijeme teplou vodou a zpracujeme v tuhé pružné těsto. Důležité je, abychom těsto hnětli poctivě alespoň 10 minut. Potom z těsta tvarujeme bulky, které přendáme na hladkou moukou poprášený plech. Plech pak zakryjeme fólií a necháme 45 minut kynout. Bulky potřeme olejem, posypeme solí a poprášíme hladkou moukou. Do trouby vložíme misku vody a předehřejeme ji na 200°C. Vložíme plech s bulkami, po 15 minutách snížíme teplotu na 180°C a dopečeme (asi 5-7 minut). Je opravdu vynikající. 

Francouzské bagety

 3 lžičky sušeného droždí, 3 hrnky hladké mouky, 1 hrnek vody, 1 lžička soli, 1 lžíce olivového oleje, 1 špetka cukru 

Z cukru, teplé vody a droždí uděláme kvásek a necháme ho vzejít. Mouku smícháme se solí, přilijeme kvásek a olej a zpracujeme vláčné těsto. Necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem - zhruba hodinu. Pak vytvoříme na pomoučněném vále 2 bagety. Opět přikryjeme a necháme kynout další půlhodinu. Mezitím si předehřejeme troubu na 220°C. Bagety odkryjeme, přendáme na plech a na každé uděláme zhruba do poloviny šikmé zářezy - 3 až 4. Do rozpálené trouby dáme hrnek s horkou vodou, vložíme plech s bagetami a rychle zavřeme. Pečeme asi 20 minut do zlatova. 

 

Přeji vám všem dobrou chuť, pokud se rozhodnete upéct něco z těchto receptů. A držím palce. 

Inspirovala jsem se zápisky ve své sbírce kuchařských receptů. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Díky za všechny příspěvky v diskuzi. Už teď usilovně přemýšlím, o čem bude další už 60 díl.
Danuše D'Engeli
Milá Danuško, mám radost, že se mohu poučit. Přečtu si všechny tvoje recepty a zkusím. I když se to třeba napoprvé nepovede, zkusím znovu. Když byly děti malé a doma, tak jsem vařila. Potom již velmi málo. V této době jsem se k tomu znovu vrátila. Jinak. S láskou. Děkuji moc. Se srdečným pozdravem, Dana
Dana Puchalská
Je správně.
Hana Nováková
Dano, já vítám vaše recepty, dám bagetu a český chleba. Těch chlebů z obchodu už jsem vyzkoušela a je to někdy děs, už druhý den to za moc nestojí a třetí den ho mají sousedovi slepice. Tak zkusím svoje umění a váš recept. Děkuji
Věra Ježková
Danko, příznivcem dobrého jídla jsem – kdo by taky nebyl. Ale tohle pro mě není. Bílé pečivo nemám ráda, s droždím peču nerada. Promiň. :-)
Alena Várošová
Danuš, děkuji za recepty.Nerada dělám něco,např z internetu,z knih,co neochutnám a nemám vyzkoušené. .Ale ty jsi dobrá kuchařka,tak jsem si je zkopírovala a něco z toho určitě udělám.Paní Vlaďko, kvasnice nejsou nikde.Domácí pekárnu nemám. Maminka mě naučila vmíchávat těsto ručně a tak mi to zůstalo a zůstane až na věky. I když robot mám snad 30 let,ale neoužívám jej.Zvyk,je zvyk.Mějte se všichni hezky a krásné slunečné dny přeji.
Vladislava Dejmková
Recepty vypadají dobře, ale u mně jsou dva zádrhely. V místním Albertu jsou kvasnice čerstvé i sušené nedostatkové zboží. A druhý zádrhel je v mojí pekárně, kde jsem si nechávala vymíchat kynuté těsto. Teď se jí přestaly točit míchací lopatky a ne a ne. Tak si asi nechám zajít chuť. Dokud jsem měla doma hodně hladových krků, dělávala jsem doma dalamánky. Plech dalamánků zmizel klidně během jedné hodiny.
ivana kosťunová
Danko, dobrý nápad a dobrý výběr. Tvé recepty už mi tu scházely.
ivana kosťunová
Chystám se na ten balkánský chléb- Zuzko, když se povede, pošlu balíček, pravděpodobnost je ale velmi malá.
Zuzana Pivcová
Což o to, hrnek a chuť mám, ale schází mi to podstatné, a to je trouba. Díky, Danko, recepty vypadají dobře. Potřebovala bych, aby mi někdo přes republiku poslal balíček jako Hance Práglové a jejich seniorům. :-D :-D

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.