A co takhle něco z krajové kuchyně?
Ilustrační fotografie: pixabay.com

A co takhle něco z krajové kuchyně?

18. 5. 2020

Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla. 

Nedávno jsem opět hledala něco z historie gastronomie. Mám ráda recepty, podle nichž se vaří v určitých krajích naší země. A tak jsem jich pár našla. Myslím, že by svoje uplatnění našly i v dnešní uspěchané době. A ty názvy jsou podle mne moc hezké. 

Posuďte sami. 

Bratříčkova polévka z Hané 

50 gr čočky, 50 gr hrachu, 50 gr fazolí, sůl, majoránka, 20 gr hladké mouky, 20 gr sádla, 80 gr kořenové zeleniny - mrkev, celer, petržel nebo pastinák. 

Hrách, fazole a čočku namočíme přes noc do studené vody a druhý den ji v téže vodě uvaříme. K téměř měkkým luštěninám přidáme strouhanou nebo na drobno pokrájenou zeleninu, jíšku připravenou ze sádla a mouky, okořeníme majoránkou, osolíme a dovaříme do měkka. Můžeme přidat i česnek a uvařené kroupy. 

Brčálka z Rokycan

50 gr mladých šťovíkových lístků, 50 gr mladých fialkových lístků, 50 gr másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 litr masového vývaru, muškátový květ, pepř, sůl, osmažené pečivo. 

Bylinky udusíme na másle, protřeme přes síto, zasypeme moukou, zamícháme a asi 10 minut povaříme s vývarem. Polévku okořeníme, osolíme a podáváme s osmaženým pečivem. 

Kločinka z Hané 

200 gr jáhel nebo prosa, 1 litr vody nebo mléka, sůl, 50 gr polohrubé mouky, 80 gr slaniny, 100 gr cibule 

Jáhly nebo proso několikrát spaříme (přelijeme vroucí vodou), scedíme a necháme okapat. Vsypeme do vroucí osolené vody nebo mléka a uvaříme do měkka. Potom zasypeme moukou a necháme na kraji plotny aspoň 20 minut odležet, aby se mouka propařila. Vařečkou několikrát propíchneme mouku s jahlami ( prosem) až ke dnu. Propařenou mouku rozmícháme s jáhlami (prosem) na kaši. Lžící vykrajujeme nočky a klademe je na talíře. Přeléváme je rozškvařenou slaninou a osmaženou cibulkou. 

Kaši též můžete sypat mletým mákem nebo tvarohem s cukrem a mastit máslem. Také můžeme přelévat horkými povidly.

 

Přeji všem dobrou chuť. 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Dano, jsou to zajímavé recepty, ale proso asi jíst nebudu, to bych si připadala jako známý opeřenec. Ale dík, tvé recepty jsou vždy zajímavé

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.