Make-up pro starší ženy má svá užitečná pravidla
Ilustrační foto: pinterest.com

Make-up pro starší ženy má svá užitečná pravidla

29. 9. 2020

Make-up je zbytečný, vrásky jsou přirozené. Ne, je třeba se nalíčit co nejvíce, aby se vrásky zakryly. To jsou nejčastější přístupy žen k líčení ve vyšším věku. Oba jsou to přístupy zbytečně razantní. Také v této oblasti platí, že ideál je uprostřed.

V líčení ve věku kolem šedesátky a výše platí poněkud jiná pravidla než v mládí, kdy většina dívek a žen chce vše na svém obličeji zvýraznit. Zralé dámy k líčení často přistupují s pocitem, že je naopak třeba co nejvíce zakrýt. Jenže to je špatně. Výsledkem bývá příliš hustý make-up, ve kterém tvář vypadá jako maska a tedy mnohem starší, než ve skutečnosti je.

Při líčení ve vyšším věku proto je nejvhodnější myšlenky na věk úplně vypustit. Nelíčit se kvůli snahy zakrýt vrásky či pigmentové skvrny. Líčit se jen a jen proto, že se nám výsledek dodává sebevědomí a že zvýrazníme to, co na sobě považujeme za hezké, ať už to jsou oči, rty, obočí nebo pleť. Líčení má dodávat sebevědomí, má to být příjemná hra, ne náročný a nepříjemný

proces, který má něco zlikvidovat, utajit. Když k němu žena přistupuje s lehkostí, je to zpravidla vidět.

Mnoho dam ve vyšším věku dělá chybu, že se líčí buď příliš nenápadně nebo naopak příliš výrazně. Mnohé ženy nikdy neopustí svůj zvyk udělat si výrazné černé linky, ostře červenou pusu, případně se celá silně zapudrovat. Naopak jiné ženy se dotknou tváří líčidly tak jemně, že se vlastně vůbec nic nestane a je to úplně stejné, jako by se nelíčily vůbec.

Jenže ve vyšším věku by už každá žena měla sama sebe dobře znát, vědět, co má na sobě ráda, co se na ní líbí okolí. Jestliže má velké oči, je dobré je zvýraznit. Ne ostrými černými linkami a modrými stíny, ale takzvaným kouřovým líčením. To znamená stíny hnědými, šedými, ideálně kombinovanými tak, aby u nosu byla barva co nejsvětlejší a pak přecházela na víčkách do nejtmavší. K výrazným očím je pak ideální nenápadná barva rtěnky. A naopak, jestliže má žena pocit, že jí sluší rty výrazně červené, neměla by to už přehánět se zvýrazňováním očí. Častým nešvarem je i vytrhávání obočí a malování takzvaně nového. Málokteré ženě sluší tenká ostře rýsovaná černá čára nahrazující obočí přirozené. A když už přirozené obočí ve vyšším věku mizí, což se většinou stává, stačí do něj jen obyčejnou tužkou na oči udělat pár teček a prstem je rozmazat. Výsledek bývá přirozenější a jednodušší, než přísně upravené výrazné linky ze salónu.

No a na závěr to nejpodstatnější: make-up. Tenká vrstva na obličeji je příjemná nejen proto, že zakrývá různé nedokonalosti, ale také proto, že je bariérou proti nečistotám. Jde jen o to najít si make-up, který pleti sedí, protože každá žena ji má jinou. A právě proto je nabídka kosmetiky tak velká. Je hloupé říkat: mně je to jedno, v mém věku už je zbytečné zkoušet nové přípravky, nebaví mě hrabat se v drogerii v těch hromadách kosmetiky. Není to zbytečné, protože právě lehká sjednocující vrstva make-upu je to, co tvář dělá svěží a upravenou. Podstatné však je slovo ‚lehká‘. Většina zralých žen, které o sebe dbají, dobře vědí, že jemný make-up udělá větší divy než už zmíněná hustá vrstva.

Hlavní je se líčení nebát a nebrat ho jako něco, co je ve vyšším věku zbytečné nebo naopak nezbytně nutné, aby žena vůbec mohla vyjít ven. Nepodceňovat ho ani nepřeceňovat, ale naučit se s ním kamarádit. Tady je malá inspirace, jak může líčení zralé ženy změnit.

kosmetika móda
Hodnocení:
(5.3 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Líčení jsem nikdy nepřeháněla, mám trochu štěstí, po mamince jsem zdědila pleť bez zvláštních vrásek, tak nic nemusím maskovat. Líčím jen oči a lehkou rtěnkou pusu.
Alena Várošová
Málo která žena se umí srávně nalíčit a zvolit make-up,který ji skvěle padne,aby nevyadala jak poprášená od mouky. Čím větší nános make-upu,tím víc vyniknou vrásky.Ženy na fotografiích bezva, jsou vidět rozdíy,ale všechny fotky jsou vyretušované až běda.
Hana Rypáčková
No, musí se to umět. Já to neumím, nelíčím se..
Věra Ježková
Maruško D., prima. Já pořád nadávám na to, že přes zamlžené brýle nevidím, ale že taky tím pádem není vidět na mě, mne nenapadlo. Mohla bych tedy skončit i s líčením očí. :-)
Jana Šenbergerová
Všem ženám na fotografiích nalíčení prospělo, ale já si k němu nikdy nenalezla cestu. Kdybych se tak zkrášlila a večer odlíčila, asi bych propadla trudnomyslnosti. Jsem ráda, že to není povinné. :-)
Naděžda Špásová
Tohle v současné době beru jako špatný vtip.
Jitka Mošovská
Je fajn, při nějaké příležitosti, být nalíčená. Žena tzv. prokoukne.
Margita Melegova
Nelicim se uz delsi dobu, make up jsem nikdy nepouzivala, rtenku vzhledem k rousce jsem vzdala.
Marie Doušová
Dnešní líčení je velmi jednoduché....narazíme roušku a nosíme -li brýle ,tak stejně nic pořádně nevidíme a můžeme mít pocit dokonalosti v líčení....
Věra Ježková
Nikdy jsem se nelíčila příliš výrazně. Oči si líčit musím. Nejen kvůli brýlím. Jinak vypadám jak nemocná. Vrásky nezakrývám. Mívala jsem velké problémy s pletí, nemohou mě rozházet. Pod roušku líčení není třeba. Jak již napsala humorně Ivanka.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%