Podívej, kvete růže...
FOTO: Ilona Kolářová

Podívej, kvete růže...

16. 10. 2020

Tak  došlo i na mě. Podlehla jsem kouzlu růžových krasavic. Vloni v létě jsme koupili zahradu a já od podzimu začala snít, že si pořídím nějakou růžičku, poněvadž zahrada bez jediné růže není nikdy úplná, jakoby tam něco chybělo.

Jelikož jsem byla omezená rozměry pozemku, počítala jsem maximálně s  dvěma až třemi keříky. V životě se však přihodí nejrůznější náhody či nenáhody a tak se stalo, že v únoru jsem zahradu o velký kus rozšířila. Mé srdce zaplesalo, neboť jsem přestala být limitovaná nedostatkem prostoru a mohla tvořit.

Novalis

Jedna z růží, která patří k nejobdivovanějším - Novalis (Kordes).

Začala jsem studovat vše, co souvisí s pěstováním pichlavých slečen. Kromě pročítání katalogů, webů a diskuzních fór s růžařskou tematikou, jsem se vyptávala, psala dotazy a plánovala, jak začnu vytvářet růžové království. V noci se mi často zdálo o provoněné oáze klidu zalité sluncem a plné včel. Představa to byla nádherná, leč nastal problém. Vysněné místo jsem toužila mít rychle, nejlépe hned a proto jsem veškeré síly a energii věnovala budování rozária a postupně kousek po kousku začala uskutečňovat svůj plán. Povedlo se. Manžel sice ze začátku nadával, neboť to znamenalo práci navíc, s níž nepočítal, ale když viděl reakce ostatních zahrádkářů, nakonec mi dal za pravdu a byl rád. Vůně a krása květů uchvátí, až na výjimky, každého, kdo jde kolem. Moje rozárium v současné době sčítá 45 růží, z toho je 9 zděděných po původní majitelce, čtyři jsou ze supermarketů a všechny ostatní patří mezi certifikované rezistentní růže ze zahradnictví.

 

Podívej, kvete růže

Matthias Claudius (Tantau) - moje top růže, doslova vypiplaná ze dvou malých pahýlků.

 

Zahrada, květiny, Medvídek

 Freifrau Caroline (Kordes) - jedna z nejvoňavějších růží řady Parfuma.

Zahradu často fotím a snímky ukazuji svým kolegům a přátelům. Většina z nich žasne, ale najdou se i tací, co nevěřícně kroutí hlavou, že ještě někdo v dnešní době vynaloží  nemalé úsilí, námahu a prostředky na něco, z čehož nemá hmatatelný užitek.Takové škarohlídy dorazím tvrzením, že růže nikdy netrhám do kytic, protože nejvíc parády nadělají v přírodním prostředí a jejich hlavním úkolem je potěšit srdce a duše kolemjdoucích. Pokud to dokáží třeba jen u jednoho jediného člověka, není to marná práce.

 

Podívej, kvete růže

Alaska (Kordes) -  stromková deštníková růže na kmínku 160 cm, která bude mít až 2 m dlouhé větve.

 

V nejbližších dnech očekávám zásilku 23 růží a tím pro letošní rok s kráskami končím. Nedávno mě uchvátila myšlenka na pořízení menšího arboreta, na kterém už  začínám pracovat. Konečně, můžete posoudit sami.

Podívej, kvete růže

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eliška Murasová
Ilonko, žasnu a obdivuji!
Ilona Erika Kolář
Děkuji všem za komentáře, už jsem zasadila dalších 15 růží přímo od zahradníka par exellence, který mi jako dárek poslal jednu růží navíc. Už je mám zakreslené i v plánku. Ještě očekávám posledních osm.
Dana Puchalská
Ilono, to je nádhera.
Hana Práglová
Krásný voňavý přįspěvek včetně fotek...
Soňa Prachfeldová
Růže miluji, nejsou až tak náročné, kdybych měla ještě místo, pořád se také rozšiřuji. Poslední můj úlovek je žlutá, nádhera. Přeji Ti Ilon úspěšné a krásné pěstování
Eva Braunová
To je nádhera.
Martina Růžičková
Nádhera! Obdivuji :-).
Elena Valeriánová
*****************************************************************************Hluboce smekám. Na mé zahradě se růžím nedaří. Jsi kouzelnice a fakt máš krásné královny. Já mám před domem jeden keř růží, který pouze dvakrát do roka ostříhám, otrhám odkvetlé květy a nic jiného žádnou další péči tomu keři nedávám. Nezalévám, nehnojím. Každý rok kvete a kvete až do zámrazu. Nestačím se divit. Růže na zahradě zalévám, okopávám, hnojím a jsou neduživé, kvetou, ale nic moc. Tak jsem je letos v září vykopala a zasadila vedle toho mého letitého keře, který vyrostl z ustřižené odkvetlé větvičky před desítkami let.
Jitka Mošovská
Pane jo, mít 45 růží a ještě další v budoucnu. Moje oblíbená růže je na úvodním fotu, bílou a fialovou ještě neznám. Můj tchán pěstoval stromkové růže v rovině před domem asi 5 nebo 7. Také se každý všiml. Ale na zimu je ohýbal a korunu zasypával zemí.
Alena Vávrová
Ilu, máš můj obdiv a tvoje úžasné růže také. Ať se jim daří a odměňují tvoji práci svojí krásou a vůní.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.