Dva různé pohledy na Vánoce
FOTO: Václav Soukup

Dva různé pohledy na Vánoce

30. 11. 2020

Narodil jsem se 5 let po válce a vyrůstal jako drtivá většina ostatních dětí ve skromnosti, těsně nad hranicí bídy. Vánoce byly tehdy jednou z mála příležitostí, jak si trochu přilepšit.

Děda s babi přijeli z venkova s nabitými taškami, a tak jsme si místo na krupicové kaši a žemlovce pochutnali na králíkovi a ostatních darech z jejich malého hospodářství.

Na stromečku byla panenská jablíčka, ořechy a papírové řetězy, které jsme si vyrobili ve škole. Pod ním pak zpravidla jeden dárek, se kterým jsme usínali v postýlce s lehkou horečkou, způsobenou dřívějším strachem, zdali k nám " Ježíšek " vůbec " trefí ". Počasí v těch letech bylo "Ladovské", spousta sněhu, zamrzlá řeka - hotový ráj pro všechny děti!

S příchodem globálního oteplování a konzumním způsobem života se můj pohled na Vánoce zcela změnil. Vznikly nové "chrámy", kde se setkávají vyznavači materiálního způsobu života a tráví tam při nákupech i několik hodin. Ti, kteří si nemohou dovolit dovolenou na horách, tráví čas s mobilem v ruce nebo u desetkrát i více opakovaných pohádkách v televizi. Těžko hledat vánoční romantiku při teplotách kolem 10 stupňů, dešti a blátě. Já měl to štěstí, že jsem celých 20 let před odchodem do důchodu vykonával práci průvodce-stewarda na lůžkových a lehátkových vozech. Evropa naší společnosti JLV na počátku 90-tých let otevřela "brány dokořán." Zájem o návštěvu Prahy byl po uvedení Formanova filmu Amadeus ze strany západních turistů obrovský. Před Vánocemi měl náš dispečer, který zajišťoval obsazení jednotlivých výkonů, "bolení hlavy", z velkého množství žádostí o poskytnutí dovolené a volna právě v době vánočních a silvestrovských oslav. Jedinou jeho jistotou jsem byl já, který jsem 19x byl s radostí připraven odjet kamkoli. Strávil jsem tak některý den z Vánoc,Silvestra a Nového roku v různých destinacích jako je Berlín, Mnichov, Hamburg, Frankfurt, Stuttgart, Paříž, Benátky, Budapest či Moskva. S dobrou knížkou, krabičkami jídla a cukroví to byly pohodové cesty s minimálním počtem cestujících. Kromě normálních diet jsem dostával mimořádnou finanční prémii a tašku lahůdek z našich potravinových skladů.

Horší to pak bylo po odchodu do důchodu. Snažím se manželce nepřekážet, a tak hledám každou vhodnou příležitost, abych "vypadl" z domu. Letos už po sedmé za sebou odjedu na seniorský pobyt do Frant. Lázní a vrátím se až 20.12, kdy už bude doma vše hotovo. Na Štědrý den jako každoroční rituál se projdu po Malé Straně, dám si v oblíbené restauraci 2 piva a přijedu domů těsně před večeří. Budu spokojeně usínat s vědomím, že mám to obrovské štěstí, že žiji v nejkrásnějším městě, piju to nejlepší pivo a dívám se kolem na nejhezčí ženy - to vše na celém světě!

Každý z nás má k Vánocům svůj vlastní vztah a je třeba ho plně respektovat. Pro věřící lidi mám velké pochopení a přiznám se k tomu, že jim tak trochu závidím. Právě pro ně může být můj článek považován třeba i za nevhodný. Ale svět je krásný právě v různorodosti názorů. Zde na stránkách I60 je skvělé, že můžeme bez cenzury své postoje vyjadřovat ve slušné diskuzi a poznávat odlišné postoje a názory druhých lidí. V den, kdy píšu tento článek, začíná Advent a i takový "hrozný" ateista jako já je trochu "naměkko".

Přeji všem do budoucích dnů zdraví, pohodu a hlavně pak to, aby byl koronavir v roce 2021 jen "zlým snem."

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Václav Soukup
Vaše přání manželce jsem pane Mraček vyřídil a ona Vám pěkně děkuje a přeje vše nej ... Přípravu Vánoc bych zvládl v pohodě, koupil bych rybí salát a rohlíky, pivo, víno, rum mám ve sklípku a s nohama na židli bych celé svátky sledoval seriály BBC o přírodě. Mějte se fajn !
Josef Andrle
Po roce 89. mi Vanoce připadají spíše jak zlý sen Ta nálada která mne vždy provazela.ta pohoda klid.dnes se dočítám že jsme neměli za socia.co jíst že nebylo mýdlo pasta na zuby a další.k tomu neni co dodat.dnes jsem byl ve městě no co tam de děje? jako kdyby měl být hladomor.!lidé jak šílení.tak jaká tedy atmosféra?pro mne den jako každý jiný a darovaný adventní věnec skončil v kamnech ma zátop.nejsem věřící a přiznam že jsem ani dlouho nevěděl co to advent znamená.ted už to vím honba ta žrádlem.
Rostislav Mraček
Přeji pěkné Vánoce hlavně Vaší paní! A přál bych jí, aby si tu sváteční přípravu s Vámi někdy vyměnila. Zvládl byste to?
Hanz Jirak
pro mne nejhorší v roce. deprese, deprese, deprese
Danka Rotyková
Pěkné Vánoce i Vám. Hlavně když jsou k sobě lidé tolerantní.
Josef Volfík
Pro: Naděžda Špásová. Váš příspěvek nechápu, proč nutné zlo? Asi berete za nutné zlo, že v létě je horko a potíte se, občas je bouřka, musíte nebo jste musela chodit do práce, určitě do školy... Jaká ještě nutná zla vás potkala?
Soňa Prachfeldová
Díky za moc hezky článek, prožil jste krásné zaměstnání pane Václave a vlastně ještě teď si užíváte předvánoční shon báječně. To vůbec není špatne , se uklidit do FL. Ty mam také v oblibě. Vánoce přese všechny změny oproti detstvi mají pořád pro mě své tajemne kouzlo.
Marie Ženatová
Děkuji za velmi hezký a upřímný článek.* My starší máme určitě více vzpomínek na vánoce štědré na sníh* - ale na nepatrné dárečky, které nám všem dělali možná větší radost než ty často drahé v dnešní době. Přeji všem hezké vánoce a nejvíce tu vzájemnou toleranci *
Eva Mužíková
Také Vám přeji krásné svátky vánoční. Díky za moc hezký článek, potěší.
Jana Šenbergerová
Děkuji za přání a také přeji všem krásné Vánoce prožité podle jejich vlastních představ.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.