Na jaře už asi nezaseju
FOTO: autor

Na jaře už asi nezaseju

20. 1. 2021

Po předcích jsem zdědil velkou lásku k půdě a přírodě vůbec. Celé prázdniny u prarodičů v Kolovči na Domažlicku jsem trávil na velkém ovocném sadu a po příchodu do Prahy v roce 1976 jsem usilovně sháněl alespoň nějakou malou zahrádku. To se mně nakonec podařilo v zahrádkářské kolonii v Michli, kde jsem se se svou manželkou a dcerou staral o přidělených 200 m2 přímo vzorně.

Staří osadníci si mě tam zvolili předsedou a následně jsem byl kooptován do Městského výboru zahrádkářského svazu v Praze, kde jsem seděl ve společnosti takových kapacit, jako byl kupř. pan Cibulka. Když se po r. 1989 kolonie zrušila, začali jsme jezdit na chalupu k rodičům manželky, kde bylo velmi těžké prosadit i ty nejzákladnější zásady moderního pěstování zeleniny a ovoce. Jenom, než jsem prosadil prohnojení záhonů koňským hnojem a založení 2 kompostů, trvalo celou věčnost.

Výsledky se dostavily už při první sklizni, kdy i místní lidé uznale pokyvovali hlavou, že "tomu Pražákovi to roste jako z vody." Všechno to šlo přímo výborně až do chvíle, kdy mě poprvé a ne naposledy "skříply" moje plotýnky.

Loňský rok udělal za mou dlouholetou zábavou patrně definitivní a tlustou čáru. Pan primář na neurologii mě vážně varoval, abych si nezahrával se svým zdravím a kromě specielního cvičení povolil jenom procházky.

Bude to hodně smutné a těžké nechat záhony zatravnit, ale zdraví je přednější. Tam, kde mají mladí jako v našem případě chalupu se zahradou vlastní a blíže u Prahy, je to těžké dilema. Ale řešení celé situace bude jednou pouze na jejich rozhodnutí, které musíme plně respektovat. Ale bylo tam krásně!

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Když jsme bydleli v Krásné lípě, dostali jsme k bydlení služební dům se zahradou 2000 metrů. během dvou let jsme z ní spolu se ženou udělali zahradu okrasnou. Sekaný trávník, skalky, suché zídky, okrasné květiny. Byl tam i březový hájek, kde rostly houby. Už se ale ozývala záda, musel jsem toho nechat. Moc mě to bavilo.
Naděžda Špásová
My máme zahradu už sedmý rok pronajatou. Je to v kopci, ale autem tam zatím vyjedeme. Nejsme velcí zahradníci, ale na pobyt v přírodě to je bezva. Ono zdraví je opravdu na prvním místě.
Václav Soukup
Tak to jste si pane Zelenka " užil své " ! Pokud se situace s covidem vyřeší, vydám se Vaší cestou. Tak ať Vám ten přijatelný stav dlouho vydrží a díky moc za radu !
Jan Zelenka
Pane Soukup, já měl ujeté bederní obratle až o 6 mm a skříplou míchu, chodil jsem o berlích a když jsem upadl, tak mne museli lidé sbírat se země. Na vyšetření u neuroložky jsem si doslova vydržkoval operaci a po ní jsem měl po bolestech. Opět se to po třech letech sice vrací, ale ne s takovou intenzitou. Běžte na vyšetření a pokud to bude nutné, neváhejte s operací. Po ní jsem si připadal jako znovuzrozený. Kvalita života je pak zcela jiná.
Václav Soukup
Ta fotografie je " historická ", neboť dokumentuje první jaro, kdy mně bylo povoleno záhony založit. Dnes už jsou samozřejmě krásně zregulované. Díky za přání ke zlepšení zdravotního stavu, ale jsem realista a hlavní je, abych nepřestal chodit !
Dana Puchalská
I já přeju zlepšení zdravotního stavu. Ano,záhonky jsou jako z učebnice.
Soňa Prachfeldová
Slůvko asi v sobě skrývá i nadeji5, že může být líp . Přeji Vám zlepšení zdraví, ať na vaši milovanou zahradu zase můžete.
Zuzana Pivcová
I když nemám zahradu, soucítím s Vámi, protože vím (už taky), co obnáší vyhřezlá ploténka.
Rostislav Mraček
Krásně vyžehlené záhonky!
Anna Potůčková
Kvůli zdraví musí jít koníčky někdy stranou. Je to těžké ale zdraví za nějakou obet stojí!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.