Startuje druhá vlna očkování. Registrovat se mohou senioři a seniorky nad 70 let
Ilustrační foto: pixabay.com

Startuje druhá vlna očkování. Registrovat se mohou senioři a seniorky nad 70 let

1. 3. 2021

Do další fáze očkování se budou moct ode dneška zapojit i lidé starší 70ti let. Dle domluvy s krajskými koordinátory budou nyní očkovat také praktičtí lékaři.

Stále je nutná registrace, v případě potřeby s ní pomůžou operátoři organizace ŽIVOT 90 na krizové lince, kterou zřídil magistrát hlavního města Prahy. S dotazy ohledně očkování mohou lidé volat také na linku důvěry Senior telefon.

Registrace na očkování probíhá, stejně jako v první vlně, na Centrálním rezervačním portálu. S vyplněním formuláře mohou starším lidem pomoct jejich blízcí nebo je možné zavolat na krizovou linku 800 160 166 od 8 do 16 hodin, kde na všechny dotazy odpoví operátoři ze ŽIVOTa 90. Zájemce mohou operátoři i sami zaregistrovat. Přes linku se zatím k očkování zaregistrovalo 2000 seniorů a seniorek. Samotná registrace ovšem nestačí, zájemce si musí následně i zarezervovat termín v preferovaném místě, pokud to dovolí kapacity. Seznam očkovacích center je možné najít, mimo jiné, i na Covid portálu

Krizová linka nabízí také možnost online přepis řeči pro sluchově postižené. Od 3. března bude k dispozici také převod textu do řeči během hovoru. To umožní využít službu i osobám se zhoršenou srozumitelností řeči či její úplnou ztrátou. Uživatel bude moci svůj dotaz vepsat do speciálního řádku, dotaz je následně automaticky přečten syntetickým hlasem pracovníkovi infolinky a mluvená reakce pracovníka je přepsána profesionálním přepisovatelem do textové podoby. 

Celý proces registrace, ale i samotné očkování, může být pro starší lidi, kteří ne tak často pracují s počítačem a vyhledáváním informací, složitý a zmatený. “Senioři a seniorky mají často strach o dostatek vakcín, jejich bezpečnost, strach ze složitého rezervačního systému, a jsou cílem velkého počtu dezinformací, ve kterých je problém se vyznat,” vysvětluje koordinátorka informační linky Hong Van Tran ze ŽIVOTa 90. Se svými obavami se mohou starší lidé svěřit operátorům také na lince důvěry Senior telefon 800 157 157, kterou organizace provozuje.

„Dotazů ohledně očkování je v současné době málo. Za měsíc únor evidujeme 49 dotazů souvisejících s očkováním,“ říká vedoucí linky důvěry Senior telefon ŽIVOTa 90 František Horák. Počet dotazů na očkování klesl téměř o dvě třetiny z lednových 131. Seniory a seniorky zajímají výsledky očkování, mobilní očkovací tým pro imobilní klienty, doprava na očkování i již zmíněná bezpečnost očkování. „Klientům vždy doporučujeme, aby se poradili se svým praktickým lékařem. Očkování volajícím doporučujeme a ve většině případů ho považují za správné, jen se potřebují v názoru utvrdit,“ dodává Horák.

 

Upozornění praktických lékařů
- Dnes se spouští registrace do centrálního registračního systému pro pacienty 70+. Pokud se však pacient přihlásí do centrálního rezervačního systému, nemůže být očkován praktikem!
- registrace v centrálním rezervačním systému znamená, že daný jedinec bude očkován v očkovacím centru.
- neznamená to ale že dostane termín k očkování. Bude pouze zaregistrován a dostane informaci, že termín dostane později. Neplatí tedy, že čím dříve se zaregistruji, tím dřívější termín dostanu. Rozhoduje věk pacienta.
- pokud se tedy chce pacient očkovat u svého praktického lékaře, musí se ozvat jemu a nebude se registrovat v centrálním rezervačním systému. Praktik si už takového pacienta zaregistruje sám.
- když si to pacient, který se přihlásil u praktika rozmyslí, může své rozhodnutí kdykoliv změnit a snadno se registrovat k očkování v  očkovacím centru.
- opačným směrem to ale jednoduše nejde. Pokud je pacient registrován v  centrálním systému a chtěl by se  jít očkovat k praktikovi, musel by nejprve zrušit rezervaci v systému, což lze učinit  pouze složitým způsobem telefonicky na centrální telefonní lince rezervačního systému.

V  praxi to tedy znamená, že pokud se pacient přihlásí do centrálního rezervačního systému, nebude moci být očkován praktikem. 

koronavirus zdraví
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.8 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Pane Soukupe,. před chvílí říkali ve zprávách,. že si druh injekce nemůžeme vybírat,. Také jsem se včera zaregistrovala,.
Václav Soukup
Původně jsem se zaregistrovat nechtěl, ale včera jsem to udělal. Nechci se totiž stát občanem II. kategorie, kterého nikam nevpustí bez testování. Rozhodně si ale ohlídám, aby to nebyla Astra Zeneca, kterou nám teď poslalo Německo jako humanitární dar !
Eva Mužíková
Už jsem zaregistrovaná, nyní jen čekám na výzvu....
Milan Sova
Elena Valerianová - možná byste měla být nerada. Přečtěte si tento článek pod odkazem: https://www.idnes.cz/technet/veda/umrtnost-covid-podzim-cr-cesky-statisticky-urad-nadumrti.A201201_111805_veda_mla
Ján Zábranský
Podle Zemana patřím do skupiny lehce dementních lidí. Rozeznávání a likvidaci víru jsem s důvěrou ponechal svému imunitnímu systému.
Elena Valeriánová
Tak jako vždy: Jesenicko je Bohem a vládou zapomenutý kraj. V našem pečovatelském domě nejsou k dnešku naočkováni ani klienti starší 90-ti let. Praktický lékař neví, kdy bude moci očkovat, kdy dostane vakcínu. No, třeba na nás nějaká zbyde.
Jarmila Komberec Jakubcová
Už jsem se zaregistrovala, u nás v Plzni to funguje super.
Věra Ježková
Naše Praha 7 organizuje očkování a informuje o něm výborně. Už se těším, až přijde řada na nás mladé. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%