Autorka bestselleru Šikmý kostel Karin Lednická: Miluji okamžik, kdy se podaří přenést myšlenku do slov
Spisovatelka Karin Lednická. FOTO: Josef Horázný

Autorka bestselleru Šikmý kostel Karin Lednická: Miluji okamžik, kdy se podaří přenést myšlenku do slov

25. 3. 2021

Léta knihy vydávala a nakonec sama napsala románovou trilogii, jejíž dva první díly už vyšly a oslovily širokou čtenářskou obec. Šikmý kostel se záhy stal knihou roku a úspěchem překvapil i autorku Karin Lednickou.

"Mám nesmírnou radost ze čtenářských ohlasů. Některé z nich jsou až dojemně krásné a přicházejí nejen z Česka, ale i ze zahraničí," říká v rozhovoru pro portál i60 Karin Lednická.

Před dvěma lety jste prodala nakladatelství Domino a sama se vydala na autorskou dráhu. Co stojí za tímto rozhodnutím?
Nakladatelské práci jsem se věnovala pětadvacet let a už mi přestala přinášet takovou radost a uspokojení jako dřív. A naopak, vlastní autorská tvorba mi obojí přinášela. Nebylo to tedy těžké rozhodování.

Románová trilogie Šikmý kostel zachycuje osudy tří havířských rodin v rozmezí konce devatenáctého století až po šedesátá léta dvacátého století. Kde jste našla hlavní hrdinky, které jsou předobrazem románových postav? Co na Vás z jejich osudů udělalo největší dojem?
V mých knihách vystupují fiktivní postavy, ale nesou skutečnou historii. Velmi dbám na to, abych nefabulovala za rámec toho, co se skutečně stalo nebo reálně mohlo stát. Inspirací mi byla četná setkání s pamětníky, některé jejich příběhy jsou v textu zapracovány. Nedokážu však říct, který příběh na mě udělal největší dojem – silné byly všechny. Kdybych se přece měla pokusit o jakési shrnutí, pak musím říct, že ke zdejším lidem chovám stále větší úctu. Tíha života, kterou je okolnosti přinutily nést, byla opravdu obrovská.

Karvinsko a jeho prosperitu utvářela těžba černého uhlí. Jeho útlum se podepsal na zmizelém městě, o němž píšete. Co utváří jeho podobu v současné době? Je něco, co by podle Vašeho názoru tomuto regionu prospělo?
Těžba uhlí směřuje k neodvratnému konci a Karvinsko stojí na prahu nové, postindustriální éry. Podle mého názoru by se měl region ubírat cestou rozvoje turistického ruchu, ostatně, už teď do něj směřuje spousta lidí, kteří si chtějí prohlédnout místa, kde se odehrával děj Šikmého kostela. A mnozí ke svému překvapení zjišťují, že tady nejsou jen haldy a kaliště, ale taky krásná příroda, zajímavé památky architektonické i technické. Mnozí návštěvníci jsou upřímně nadšeni, kolik zajímavého tady mohou prožít a poznat. Regionu by jistě prospěla podpora návštěvnické infrastruktury – naučné stezky, cyklostezky, infocentra, muzeum hornictví a podobně. Získala by z toho nejen stará Karviná, ale i její široké okolí, které má taky co nabídnout.

Román Šikmý kostel získal ocenění absolutního vítěze ankety Kniha roku nadačního fondu Čtení tě mění za rok 2020. Překvapilo Vás to?
Ano, překvapilo. Víte, když jsem loni v lednu chystala k vydání první díl, objednala jsem dva tisíce výtisků a modlila se, aby se prodaly do konce roku. Prodaly se za týden. To bylo první krásné překvapení, po němž následovala celá řada dalších, nejen vámi zmíněné absolutní vítězství v anketě Kniha roku. Kromě těchto oficiálních ocenění mám nesmírnou radost i ze čtenářských ohlasů. Některé z nich jsou až dojemně krásné a přicházejí nejen z Česka, ale i z velkých dálek – naposledy z Tasmánie, považte! Mám z toho všeho samozřejmě ohromnou radost a přijímám úspěch svých knih s ohromným vděkem.

U obou dílů Šikmého kostela zmiňujete velký tým odborníků, které jste při tvorbě oslovila. Co Vám spolupráce s nimi dala?
Nesmírně mě obohatila, rozšířila mi obzory, znalosti, nabídla mi nové úhly pohledu. Díky práci na Šikmém kostele jsem potkala spoustu skvělých lidí, i za to jsem vděčná.

I laik při četbě románu pozná, jak pečlivou přípravu jste mu věnovala. Dá se vůbec odhadnout, kolik hodin, týdnů či měsíců Vás to stálo?
Na trilogii Šikmý kostel pracuji pátým rokem a ještě nějaký čas na ní pracovat budu. Nedovedu ale určit, kolik času mi zabraly rešerše a kolik psaní. Prolíná se to.

Váš autorský debut předkládá čtenáři krásu a čistotu češtiny. Co pro Vás čeština znamená?
Děkuji za kompliment, vážím si toho ocenění, opravdu. Čeština je můj mateřský jazyk, mám ráda její tvárnost, ráda si s ní hraji. Miluji ten okamžik, kdy se mi podaří přenést myšlenku do slov, se kterými můžu být spokojena. V žádném jiném jazyce necítím takovou vyjadřovací jistotu.

Jak dlouho musíme my, kteří jsme oba díly Šikmého kostela přečetli bez dechu, čekat na závěrečný díl této trilogie?
To bohužel opravdu nevím. Momentálně mě brzdí korona – nemůžu se setkávat s pamětníky, protože to jsou lidé v rizikovém věku. Archivy i knihovny byly dlouho zavřené, kvůli každému výjezdu do Polska potřebuji čerstvý negativní test… Jisté je jen to, že trilogie skončí v první polovině šedesátých let, která pro starou Karvinou znamenala čas největšího zmaru a zkázy.

knihy kultura rozhovor
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Tomáš Richter
Také jsem přečetl oba díly jedním dechem. Vřele doporučuji všem!!!!
Anna Herrmannová
Za normálního stavu chodím do knihovny, ale jelikož jsou zavřené, tak jsem si oba díly objednala a koupila. Nelituji! Určitě si je přečtu ještě jednou a pomalu. Už se těším na třetí!
Lenka Hudečková
Milá paní Karin, četla jsem oba díly a už se moc těším na třetí. Druhý díl jsem hltala jedním dechem, hned jsem to půjčila švagrové. Krásně sepsané knihy a i když jsem z jiné části republiky, moc mě příběhy z Karvinné zaujaly. Děkuji
Vladimíra Šupinová
První díl jsem přečetla jedním dechem a začínám číst stejně poutavý druhý díl. A v létě se do těch míst určitě pojedu podívat. Už se těším i na třetí díl.
Martina Růžičková
Děkuji za zajímavý rozhovor. Knihu mám také zarezervovanou v knihovně :-).
Hana Ederová
Přečetla jsem si první díl trilogie. Hluboce mě zasáhl a nejsem schopná říct, proč tomu tak je. Nedalo se od knihy odejít. Uvědomila jsem si, že si mnohdy stěžujeme, ale po přečtení knihy jsem nesmírně vděčná za to, co mám a řekla jsem si, že si nemám vlastně nač stěžovat. Včera mi kamarádka přinesla druhý díl, takže se ponořím do poutavého děje. Všem, kteří rádi čtou, vřele doporučuji. Uvidíte, že budete obohaceni o skvěle napsané dílo. Hezké čtenářské prožitky všem.
Martin Vrba
Jsem "čtenářský lenoch" a tak si počkám na film, nebo dokonce na seriál? Nebo se přemůžu a přepadnu naši vesnickou knihovnu a ponořím se do té knížky?
Svatava Páleníková
Hned jak to půjde, knihy si pořídím. Slyším jen samé chvály, tak už se těším. Děkuji za zprostředkování rozhovoru s milou paní spisovatelkou.
Irena Mertová
Knihu mám zarezervovanou v knihovně a těším se na ni, teď ji všichni čtou a chválí.
Elena Valeriánová
Právě jsem začala číst první díl. A mohu říci, že je to velmi silné sugestivní dílo. Jsem teprve na 54. straně, ale mohu říci, že děj je plný emocí a silného příběhu hned od začátku. Na druhou stranu silně vnímám ten smutek a těžký život tehdejších hornických rodin. Knihu čtu jako druhá v rodině, první ji četl syn a byl z ní nadšený.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.