Milenci z Machica: Láska zrozená, mořem ztracená
Úvodní foto vytvořeno pomocí AI, ostatní fotografie Alena Velková, pokud není uvedeno jinak

Milenci z Machica: Láska zrozená, mořem ztracená

12. 11. 2025

Ačkoli jsem už dosáhla seniorského věku, nesbírám hrníčky, nepletu ponožky ani neholduji vaření. Ráda vytvářím koláže, chodím na výstavy, pravidelně cvičím, a hlavně mě moc baví cestování. Jedním z míst, kam se ráda vracím, je Madeira.

Mám jí prochozenou křížem krážem, nahoru i dolů. A přestože jsem tam byla už poosmé, o milencích z Machica jsem, stejně asi jako vy, nikdy neslyšela. Ani v samotném Machicu, malém městečku ukrytém na východě ostrova, jsem ještě nebyla. Až letos. Při procházce jeho uličkami jsem narazila na nenápadnou kapli jménem Capela dos Milagres - Kaple zázraků, k níž se pojí legenda hodná filmového zpracování.

001-20251006-104128.jpg   

Foto 6.10.2025 – Pohled na zátoku Machico z Pico do Facho, v pozadí letiště CR7, poloha kaple označena šipkou

002-20251006-105945.jpg

Start, to je pohoda, ale přistání na Madeiře bývá občas pěkný adrenalin.

009-20251006-113706.jpg

Příběh, který vám chci vyprávět, se údajně odehrál v roce 1346, tedy už sedmdesát tři let před objevením Madeiry portugalskými mořeplavci.

Bylo, nebylo…

V Anglii, za vlády krále Eduarda III., žila v urozené rodině dívka jménem Anne d’Arfet, která se zamilovala do mladíka nižšího původu – Roberta Machima. Jejich rodiny ale nerovnému svazku nepřály, a proto se milenci rozhodli utéct… Jedné noci v Bristolu tajně nastoupili na loď směřující do Francie nebo snad do Španělska. Doufali, že za nekonečným oceánem je už nikdy nikdo nenajde a oni tam najdou svobodu. Jenže jejich plány na svatbu a krásný společný život zhatila prudká bouře.

Loď zmítaná vlnami ztratila směr, a když se vichr po několika dnech konečně utišil, podařilo se posádce s poničenou lodí přistát u neznámého, zcela opuštěného ostrova daleko v Atlantiku.

Ale záchrana se bohužel nekonala. Anne byla po prožitých hrůzách na lodi tak vyčerpaná a nemocná, že brzy zemřela. Robert ji pohřbil pod stromem na břehu oceánu a zůstal u ní, dokud nezemřel také. Na dřevěný kříž nad jejím hrobem prý ještě stihnul vyrýt jejich jména.

Z posádky lodi přežilo jen několik námořníků. Ti byli později vyzvednuti maurskou lodí, zajati a odvezeni do severní Afriky, kde svůj příběh vyprávěli dál. Zpráva o zeleném ostrově plném dřeva, Ilha da Madeira, se nakonec dostala až k portugalskému princi Jindřichu Mořeplavci, který zorganizoval objevitelskou výpravu. Ale když roku 1419 k Madeiře dorazili na lodích jeho mořeplavci João Gonçalves Zarco a Tristão Vaz Teixeira, našli zde už jen vybledlý kříž s nápisem „Machi…“

Na památku milenců pojmenovali zátoku Machico.

010-madeira-vytvoreno-pomoci-ai.jpg

Mapka Madeiry s vyznačením Machica vytvořena pomocí AI

Kaple zázraků

Nad hrobem Anne a Roberta byla po objevení ostrova sloužena první mše. O rok později zde vyrostla Kaple Kristova, z níž se později stala Capela do Senhor dos Milagres – Kaple Pána zázraků nebo jen Kaple zázraků.

A o jaký zázrak šlo? Pro pokračování příběhu musíme přeskočit skoro čtyři staletí.

Je rok 1803 a nad Machicem se zatáhla obloha. Prudké deště proměnily údolí v rozbouřenou řeku, která se valila městem. Voda lámala stromy, ničila domy a pobořila i Kristovu kapli, z níž odnesla vzácnou sochu Krista na kříži.

Podle legendy tento kříž nalezla o tři dny později americká galéra, která připlouvala od Funchalu, města ležícího na západě ostrova. Těžký kříž se prý zázračně vznášel na mořské hladině. Posádka ho vylovila a chtěla pokračovat dál ve své cestě, ale vítr náhle ustal a loď se nemohla pohnout z místa. Po nějaké době začalo foukat opačným směrem. Kapitán to považoval za boží znamení, rozhodl se vrátit a odevzdat kříž do funchalské katedrály, kde kříž zůstal deset let. Na své původní místo se vrátil - na malé bárce, v doprovodu rybářů a loděk ozdobených květinami - až po opravě kaple v roce 1813. Ve chvíli, kdy lodě vpluly do zátoky, se v Machicu samovolně rozezněly kostelní zvony. Lidé to vnímali jako zázrak, znamení, že je Kristus zpět, aby je znovu chránil. Tak vzniklo jméno - Kaple Pána zázraků.

003-milagres-foto-www.cultura.madeira.gov.pt.jpg

Obvyklé umístění Kříže v Kapli zázraků, foto www.cultura.madeira.gov.pt

Festa do Senhor dos Milagres

Na památku těchto událostí se v Machicu koná ve dnech 8. a 9. října největší náboženská slavnost města - Svátek Pána zázraků - Festa do Senhor dos Milagres. Jejím vyvrcholením je procesí, v jehož čele jede alegorický vůz v podobě bárky tažené rybáři. Na palubě se v průhledné schránce veze vzácný kříž. Během obřadu je zhasnuto veřejné osvětlení a město ozařuje jen světlo svící v rukou věřících.

004-20251006-133044.jpg

Foto 6.10.2025 – Kaple zázraků se připravuje na slavnost, u vchodu jsou černé boxy na dlouhé hořící svíce

005-20251006-133151-1.jpg

Foto 6.10.2025 – Kříž je sejmut a nachystán v průsvitné ochranné schránce, (označeno šipkou)

Alegorický vůz s křížem opouští 8. října Kapli zázraků, projíždí ulicemi města a směřuje do hlavního kostela. Po mši následujícího dne se koná další procesí – tentokrát v opačném směru – a kříž se slavnostně vrací zpět do své kaple.

006-milagres-foto-www.cultura.madeira.gov.pt.jpg

Alegorický vůz s křížem projíždí ulicemi města, foto www.cultura.madeira.gov.pt (nedalo se vyfotit)

Dodnes se říká, že když se po bouři utiší vítr a nad oceánem se rozzáří měsíc, vlny šeptají jména obou milenců. Při troše štěstí je možné zaslechnout i ozvěnu zvonů, které se kdysi v Machicu rozezněly samy od sebe.

Tak takhle nějak to možná všechno bylo. Nebo úplně jinak. Věrohodných pramenů je málo, ale turisté potřebují silný příběh, a tak proč jim ho nedat, že?

P.S. Madeira má ještě jinou legendu - a tou je CR7. Prý přináší štěstí, tak jsem raději nenechala nic náhodě a věřte, že ho určitě budu mít spoustu. 

007-20251010-130527.jpg

Foto z 10.10.2025, Socha CR7 ve Funchalu

(Pro zájemce odkaz na můj předchozí článek o Madeiře: www.i60.cz/clanek/detail/29424/canyoning)

Zdroje:

Lignea - průvodce Madeira, 2023

www.visitmachico.com

www.cultura.madeira.gov.pt

www.cantinhodamadeira.pt

Gomes Eanes de Zurara – Crónica da Guiné (1453)

Crónica da Descoberta da Madeira (anonymní text z 15. stol.),

Gaspar Frutuoso – Saudades da Terra (16. stol.)

cestování historie Podzimní soutěžení 2025 Portugalsko
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Šárka Bayerová
Aleno, moc se mi líbil článek o fotky. Nádherný a smutný příběh jsem vůbec neznala, takže díky! ♡ A ještě jsem se poučila, kdo je CR7. Zprvu mi to vůbec nedošlo... :-)
Marie Ženatová
Nádherný příběh ♥
Miloslava Richterová
Díky, ráda jsem si přečetla.
Jarmila Komberec Jakubcová
Na Madeiře jsem byla jednou v době květinového festivalu a tak mám ostrov spojený s krásou květin.Také jsem měla možnost navštívit výrobu a degustaci portského vína. Dík za hezký článek o nádherném ostrově. Jen přistávání a vzlétání je trochu adrenalin vzhledem k délce letové dráhy.
Daniela Lender Chaloupková
Aleno, to je tak nádherný a dojemný příběh ... Nevědomky jsem si vzpomněla na Bludného Holanďana a jeho Sentu .. Zmínka o galéře, která se po vylovení kříže nemohla pohnout z místa, mi připomněl článek p. Pokorného o Božím doteku: https://www.i60.cz/clanek/detail/37440/to-je-ta-chvile. Aleno, děkuji za krásný článek, nádherné fotografie a sdílení :-)
Zdeněk Pokorný
Budu opakovat, co napsali jiní přede mnou: krásný příběh.
Josef Borecký
Ràd jsem se nechal poučit.
Naděžda Špásová
Álo, máš můj obdiv, tohle bych asi nedala. Na Madeiře je určitě krásně, ale přiznám se, že mě by tam nikdo nedostal.
Jana Kollinová
Poutavé vyprávění na věčné téma nešťastných milenců. Nikdy jsem na Madeiře nebyla, ale z fotografií je zřejmé, že stojí za opakovanou návštěvu. Děkuji.
Iva Bendová
Celkově moc hezky zpracované, děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Tento týden bude vědomostní kvíz věnován našim íčkařským fotografům. Poznáte autory snímků z rubriky FOTO DNE a místa, která vyfotili?