Co mám napsat před adventem?
Všechny fotografie: Jarka Jendrisková

Co mám napsat před adventem?

29. 11. 2025

Odpovím si sama sobě: "Napiš, co jsi zažila, co tě oslovilo a ještě něco navíc."

Napiš něco o kráse, protože pokud budeme rezignovat na krásu, není důvod žít.

Krásný byl okruh rašeliništěm Kladská u Mariánských lázní. Rybníčky jak z pohádky mě inspirovaly k napsání pohádky o poslední rusalce. Kouzelný lovecký zámeček ve švýcarském stylu mě nadchl, ale zároveň rozesmutnil vzpomínkou na podobnou stavbu, která u nás  v českém Švýcarsku „Na Tokáni“ před pár lety shořela.

Krásný byl společný koncert Javorů a Hradišťanu v rekonstruovaném malém sále ústeckého kulturního domu. Nestárnoucí hlas Hany Ulrychové mi  stále rezonoval v srdci jako před lety, Petr skvěle moderoval a Jiří Pavlica? Lásky přece nestárnou.

Napiš něco něžného, protože něžná nemusí být jen noc, přestože je to krásná kniha.

Něžný je pohled na mé 3 vnučky, které vyrostly do  krásy rychleji, než mé květiny na zahradě…

Napiš něco veselého, aby se smáli i ti, kteří se jinak jen smutně šklebí.

Černohumorná historka z daňového řízení z mého rukopisu Daně na příští rok: Finanční úřad poslal  „do vlastních rukou“ platební výměr na daň na adresu poplatníka. Pošta vrátila písemnost s poznámkou „adresát zemřel“. Finanční úředník tuto poznámku nezaregistroval a poslal nedoručený platební výměr znovu. Pošta reagovala stejně jako minule a písemnost se opět vrátila s poznámkou „adresát zemřel“. 

Úředníkovi by se to už potřetí určitě nestalo, ale došlo k nečekanému kolování spisů, což byl institut, který měl zabránit korupci. Takže spis dotyčného poplatníka - nebožtíka dostal jiný kolega, který si historie této písemnosti v nastalém zmatku nevšiml a ...poslal platební výměr znovu - potřetí!

Pošta osvědčila svůj smysl pro suchý anglický humor, když vrátila písemnost s výrazně vyznačenou poznámkou: Adresát je stále ještě mrtev!

Napiš něco laskavého, protože laskavost je vzácná a opomíjená komodita.

Laskavost. Ráda bych o ní psala, o tom zvláštním fenoménu. Co to vlastně je ta laskavost? Jaký je rozdíl mezi slušností a laskavostí? Není to nějaký archaismus? Když budu k někomu laskavá, neurazím ho? Možná to je něco navíc, co se nečeká, co vyplývá z osobnosti toho laskavého člověka.

Z výše uvedeného je zřejmé, že v tom sama nemám jasno, přesto nám všem vzkazuji: "Udělejme něco, cokoliv, co alespoň vzdáleně připomíná laskavost a rozpustí tu zlobu v nás."

Tak krásný, něžný, veselý a laskavý advent nám všem.

advent
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Moc hezké, mnohokrát děkuji.
Iva Bendová
Děkuji, Jarko. Moc hezky jsi to napsala, tak laskavě. Zkusím porovnat slušnost a laskavost. Za okázalou slušností se může skrývat faleš, dokonce i zášť, patent na rozum, za opravdovou laskavostí v srdci jen shovívavost a snaha o porozumění, místo pod sluncem pro všechny, zlého nic - a to přeji všem, v sobě, i kolem sebe.
Libuše Křapová
Ach, Jarko! Tak krásné povídání! Kéž by si to přečetli a vzali k srdci i všichni bručouni a karatelé! Kéž by! Aspoň na ty čtyři týdny adventu by byl ve světě (a na íčku) klid a mír.
Zdeněk Pokorný
Je to něžné. Tak jak něha k Vánocům a Adventu patří. Děkuji. Moc se mi to líbilo.
Daniela Lender Chaloupková
Jarko, nelze než souhlasit s těmi, kteří se již vyjádřili přede mnou :-) Napsalas to krásně a ze srdce, děkuji :-)
Ingrid Hřebíčková
Krásná úvaha. Děkuji.
Michaela Přibová
Jarko, to je krásné předadventní povídání. A stejně krásné fotky. Laskavá slova a dojemné sdílení. A pošta pobavila :-)) Děkuji.
Jan Zelenka
Jarko, hezké. Jak vidím, i vám psaní naplňuje život. Snažím se psát podobně, jak uvádíte v článku. Co bych také měl v závěru života také dělat. Zdraví mizerné, tak píši. Dnes jsem dopsal milou vzpomínku na setkání s alpskými kravkami.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 48. týden

Česko sevřely první mrazy, a tak se zahřejeme u vědomostního kvízu, prostřednictvím něhož se podíváme do Afriky. Jak znáte tento kontinent?