Parte
FOTO: Z osobního archivu Z. Pokorného

Parte

2. 12. 2025

Dne 23. 11. 2025 odešel vynikající pedagog a člověk, Jan Olejník, ve věku nedožitých 96 let. Učitel hry na flétnu, klavír, hudební skladatel, který neúnavně pracoval neuvěřitelných sedmdesát let.

Zapsal se do srdcí mnoha mladých lidí svým skromným, ale energickým vystupováním, vychoval celé generace nadšených hudebníků, které učil hrát nejen noty, ale především učil, jak hudbě rozumět a hrát ji s radostí a celým srdcem.

Absolvent Školy Jaroslava Ježka pro zrakově postižené na pražských Hradčanech, kde studoval hru na klavír a flétnu. Dále pokračoval v soukromém studiu v Olomouci. Do Kladna přišel v roce 1954 a o rok později se stal pedagogem hudební školy. Vyučoval hře na klavír a zavedl výuku hry na flétnu. V roce 1970 byl jmenován členem celostátní komise pro vypracování nových osnov hudebních škol. K tomuto účelu připravil návrh osnov výuky hry na příčnou flétnu. Vzhledem k výsledkům své pedagogické práce byl zván ministerstvem školství, aby přednášel metodiku výuky hry na flétnu na celostátních seminářích pro další vzdělávání hudebních pedagogů. Byl autorem řady kompozicí etudových sbírek pro hru na flétnu. Ke konci života žil v Málkově na Berounsku. (Jeho bratr Josef zkomponoval známé mešní ordinarium).

Úspěchy jeho samého i jeho žáků nelze spočítat. Mnozí se proslavili i za hranicemi naší vlasti na významných hudebních školách.

Měl jsem tu čest, že jsem mohl být jeho žákem dlouhá léta. Nezapomenu na naše hovory, kdy jsem ho doprovázel po skončení vyučování domů. Jednou jsem se ho ptal, jak nejlépe učit: "Víš Zdenku, musíš ty děti mít rád." 

úmrtí
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Zdeňku, moc hezká vzpomínka.
Zdeněk Pokorný
Děkuji za vaše milé komentáře.
Daniela Lender Chaloupková
Zdeňku, děkuji za krásnou vzpomínku. Komentáře přede mnou vyjadřují vše .... Velká škoda, že zdejší "módní policie" nepochopila Tvoji potřebu sdílení velké bolesti srdce nad odchodem tak vzácného a Tobě tak blízkého člověka na FD, navíc velice citlivou formou a nesoutěžně. Protože podstatou "lidství" je rozdělení se nejen o radost, ale i o bolest. Měli bychom si to pamatovat nejen v tomto adventním období, ale i po celý rok. Ještě jednou děkuji.
Iva Bendová
Nechci se opakovat, moje pocity po přečtení jsou zde již vyjádřeny, a tak jen - děkuji, Zdeňku.
Libuše Křapová
"Musíš mít ty děti rád!" Díky, Zdeňku.
Michaela Přibová
Krásná vzpomínka na skvělého člověka. Děkuji za sdílení.
Ingrid Hřebíčková
Vzácný člověk. To jste opravdu měl Zdenku štěstí, že vás učil a vůbec že jste ho poznal.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 49. týden

Tentokrát se prostřednctvím vědomostního kvízu vrátíme o několik staletí zpět. Do středověku. Vyzkoušejte si, co si pamatujete z dějepisu.