U barového pultu, kde sedával
Wayne, Sinatra či Hemingway

U barového pultu, kde sedával
Wayne, Sinatra či Hemingway

17. 4. 2013

„Barman dovedl přihrát na milimetr před zákazníka kluzmo a strčmo z třiceti metrů vrchovatou sklenici daiquiri, kterou krásná černoška natřásla v shakeru.“ O čem je řeč? Tak popsal dění v legendárním kubánském baru Sloppy Joe´s (U ubryndaného Joea) český spisovatel a výtvarník Adolf Hoffmeister, který tu seděl v roce 1941 během útěku před nacisty.

Celebrity i hlavouni americké mafie

Po půl století trvající uzávěře byl kultovní bar ve Staré Havaně znovu otevřen. Předcházela tomu šestiletá rekonstrukce, která znovu dodala lokálu podoby z časů, kdy zde vysedávaly hollywoodské hvězdy a další celebrity světa kultury i přední osobnosti americké mafie. Znovu se tak zkompletoval trojlístek slavných barů havanské předrevoluční éry, tvořený ještě podniky Floridita a Bodeguita del Medio.

Sloppy Joe´s byl založen v roce 1917. Proslulosti nabyl ve dvacátých a začátkem třicátých let, kdy v USA panovala prohibice a Američané jezdili do Havany i kvůli možnosti si tam bezstarostně popít. Až do konce 50. let byl oblíbenou štací celebrit, kvůli nimž se tam stahovali i další návštěvníci. Tehdy to byl jeden z nejslavnějších barů na světě. Ostatně jeho znak hrdě hlásal „Sloppy Joe´s Bar, crossroad of the world“ (křižovatka světa). Chodili sem například John Wayne, Clark Gable, Spencer Tracy, Frank Sinatra, Ava Gardnerová či Ernst Hemingway.

„Povinná“ zastávka pro turisty

Po kubánské revoluci byl bar znárodněn a v roce 1965 uzavřen. Později budovu, kde se nacházel, poškodil požár, takže vše, co z něho zbývalo, stále víc chátralo. Až v roce 2007 začala kompletní rekonstrukce, během níž byl restaurován i proslulý mahagonový pult, který ve skutečnosti měří 18 metrů a bývá označován za nejdelší na světě.

Staronový bar se nepochybně stane další „povinnou“ zastávkou pro turisty, kteří jezdí do Havany a kromě jiného tu oceňují její retro atmosférou. Očekává se, že právě cizinci budou v tomto podniku hlavní klientelou. Britský list The Independent poznamenal, že jeden sendvič a koktejl tam přijde na 13 dolarů (asi 260 korun), což je „příliš mnoho peněz pro Kubánce, kteří se snaží přežívat s průměrnou mzdou (v přepočtu) 20 dolarů měsíčně“.

gastronomie naše tipy
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%