Pepsi-Cola: „lék na nechutenství“, 
který dokázal přežít svou smrt

Pepsi-Cola: „lék na nechutenství“,
který dokázal přežít svou smrt

15. 6. 2013

Tahle slavná značka už dávno nemusela existovat, ve 30. letech minulého století stála před zhroucením a stačilo málo, aby ji pohltila Coca-Cola. Jenže ta v rozhodujícím okamžiku zaváhala...

100 tisíc galonů léčivého sirupu

Původně to měl být lék proti nechutenství, který vynalezl v roce 1898 lékárník Caleb Bradham na jihu Spojených států v Severní Karolíně. Dvěma základními složkami nového nápoje byl pepsin a kolové oříšky. Tyto složky a nechutenství neboli dyspepsie pak daly název tomuto léčivému sirupu, který jednoduše nazval Pepsi-Cola. Příslušná obchodní značka byla v USA registrována před 110 lety, 16. června 1903.

„Tak jsem začal svůj sirup Pepsi-Cola prodávat ve velkém,“ vzpomínal Bradham. V roce 1905 vznikl první velký závod na výrobu Pepsi, který o dva roky později dosáhl produkce 100 tisíc galonů. O další dva roky později dobývá Pepsi-Cola Mexiko, první zemi mimo území Spojených států.

Dva bankroty a pak obrat k lepšímu

Krize mezi léty 1923 až 1933 pro společnost znamenala roky neziskovosti, provázené dvěma bankroty. Na konci tohoto období byla obchodní značka Pepsi-Cola nabídnuta k prodeji konkurenční společnosti Coca-Cola. Ta však na tuto jedinečnou možnost ke zrušení své konkurence reagovala negativně a nabídky nevyužila.

Udělala tak největší chybu ve své historii. O rok později se situace Pepsi zlepšila a společnost založila v sousední Kanadě svou první stáčírnu za hranicemi USA. V roce 1941 se s akciemi společnosti začalo obchodovat na newyorské burze. Po sedmi letech se na trhu poprvé objevila Pepsi-Cola v plechovce.

V padesátých letech se začala vyrábět nízkokalorická verze oblíbeného nápoje a Pepsi-Cola byla k dostání ve více než 50 zemích světa, v nichž Pepsi měla přes 120 výrobních závodů. V roce 1965 se Pepsi-Cola spojila s firmou na výrobu slaného pečiva Frito-Lay a vznikla tak nová společnost PepsiCo, Inc. V roce 1973 se nápoje objevily poprvé na trhu tehdejšího Československa.

nápoje slavné značky
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Mě to pomohlo - nevím, jestli byl žaludek překyselený, ale bolel. Cola to napravila
Zdeněk Klindera
Může mi někdo opravdu napsat že to pomáhá?
Zuzana Pivcová
Nevím, jestli Pepsi, ale Coca-Cola pomáhá opravdu nárazově srovnat překyselený žaludek, asi jako zažívací soda. Doporučoval ji už bylinář blahé paměti pan Janča.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%