Bukurešti dochází trpělivost, hloupí
turisté si ji stále pletou s Budapeští

Bukurešti dochází trpělivost, hloupí
turisté si ji stále pletou s Budapeští

27. 7. 2013

Vysvětlit nevzdělaným cizincům, že rumunská metropole Bukurešť není totožná s maďarskou Budapeští, má mediální kampaň, kterou spustilo rumunské hlavní město. Projekt "Bukurešť není Budapešť" má svou webovou stránku, jejíž součástí je i poměrně úctyhodný seznam mezinárodních celebrit, které si města popletly.

„Ahoj Budapešti, jsem rád mezi vámi,“ pozdravil před dvaceti lety americký zpěvák Michael Jackson své rumunské fanoušky před bukurešťským parlamentem. Odstartoval tak podle organizátorů kampaně dlouhou šňůru trapných omylů, kterých se mimo jiné dopustili Madonna, Lenny Kravitz, skupiny Iron Maiden nebo Metallica. Loni údajně 400 zahraničních fotbalových fanoušků dorazilo letecky do Budapešti na zápas Evropské ligy, který se ve skutečnosti hrál v Bukurešti.

Rumuni většinou podobné zmatky přijímají s úsměvem, ale mnozí jsou rozhořčeni. Nová kampaň má dát světu důrazněji na vědomí, že mezi Budapeští a Bukureští je skutečně rozdíl. V rumunské metropoli na tento fakt upozorňují billboardy a připravuje se reklamní film. Rumuni jsou vyzýváni, aby se na Facebooku k problému vyjádřili.

„Všechny nás to štve, přihlouplí cizinci by se před odjezdem do Rumunska měli podívat na mapu,“ stojí v jednom z komentářů na síti. „Rumunsko navždy zůstane v pozadí, mnoho lidí tu trpí komplexem méněcennosti. Radši by se ale měli postarat, aby jejich země nezaostávala za zbytkem Evropské unie,“ uvádí další komentář.

Počátkem letošního roku v Rumunsku proběhla podobná akce, jejímž cílem bylo zaplašit obavy Britů před přílivem rumunských migrantů. Bukurešťská média vyzývala obyvatele Spojeného království, aby se přijeli zbavit strachu přímo do Rumunska. „Polovina našich děvčat se podobá Kate (Middletonové, manželce prince Williama) a druhá polovina její sestře,“ vzkázal tehdy odvážně do Británie rumunský list Gandul.

cestování kuriozity turistika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
I 20 let po rozdělení republiky k nám do vojenského archivu občas přicházejí některé žádosti ze zahraničí, které nás označují jako Československo. A vlastně ani nevím, zda je to výraz ignorantství nebo projev přízně někdejšímu známému státu anebo jen pouhá neznalost.
Zorka Chvojková
Zejména Američané v tom mají guláš. Že Čečna nejsou Čechy, že Slovinsko není Slovensko? A že Praha je hlavní město Jugoslávie jsem se dověděla v Rusku, což nechápu. Američany chápu, státy Evropy jim splývají a nemusí být ani hloupí. Ruku na srdce, známe hlavní města všech států USA?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%