Dýchněte si, pane řidiči! Začalo to vynálezem na Silvestra 1938
Ilustrační foto: ingimage.com

Dýchněte si, pane řidiči! Začalo to vynálezem na Silvestra 1938

31. 12. 2020

Pokud vás třeba na Silvestra nebo v novoročním ránu zastaví dopravní policista a požádá, abyste si „dýchli“, vězte, že na počátku nynějších výkonných testerů stál americký profesor Rolla Neil Harger.

Tento muž byl velkým bojovníkem proti nebezpečným řidičům, kteří usedají za volant posíleni alkoholem. Právě proto zkonstruoval přístroj, který se stal v dalších letech postrachem opilých řidičů. 

Svůj vynález představil Harger symbolicky v den, kdy alkohol teče po celém světě opravdu proudem – na silvestra! Učinil tak před 75 lety, 31. prosince 1938 – tehdy oficiálně ukázal novinku, která pak výrazně ulehčila práci nejen dopravním policistům. Jeho přístroj na zjišťování požitého alkoholu pomocí dechu sice ještě nebyl tak praktický jako nynější detekční trubičky nebo elektronické testery, přesto se rychle rozšířil. Součástí sady byl nejen balónek, do kterého podezřelý dýchal, ale i kufřík s chemikáliemi, jež vykonaly samotnou detekci.

Množství alkoholu podle rovnice

Hargerův vynález navázal na starší výzkumy, jež prokázaly, že dech člověka po požití alkoholu skutečně tento „jed“ obsahuje. Například roku 1927 lékař a specialista na alkoholovou závislost Emil Bogen zjistil, že dech obsahuje daleko více alkoholu než třeba moč. Harger, který vyučoval na Indianské univerzitě biochemii a toxikologii, pak mimo jiné sestavil rovnici, podle které se na základě zbarvení chemické látky dalo určit, kolik promile alkoholu má člověk v krvi.

Vývoj ale pokračoval dál a po druhé světové válce se Hargerovu kolegovi Robertu Borkensteinovi podařilo sestrojit praktičtější a menší přístroj, který ukazoval rovnou obsah alkoholu v krvi. Masovou záležitostí v silničním provozu, ale i v jiných oborech, se detekční trubička stala po roce 1953, kdy licenci na její výrobu získala německá firma Dräger.

Jednorázový test za několik desetikorun

Dnes se vyrábějí detekční trubičky nebo přístroje na zjišťování alkoholu po celém světě. V některých zemích, jako třeba ve Francii, se staly dokonce povinným vybavením automobilu.

V současnosti používají policisté dechové analyzátory s digitálním displejem, který rovnou ukazuje promile alkoholu v krvi, a to s přesností na dvě či tři desetinná místa. I moderní přístroje ale nedokážou určit obsah alkoholu v krvi úplně přesně, proto se používají ještě krevní testy.

Řidiči, kteří si chtějí orientačně ověřit, zda mají v krvi alkohol, si mohou pořídit jednorázové detekční trubičky za pár desetikorun nebo i mnohem spolehlivější elektronické přístroje za cenu kolem jednoho či dvou tisíc korun. 

alkohol doprava vynálezy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Jeden z vynálezů, který se opravdu osvědčil a asi se bude osvědčovat i v budoucnosti.
JAN CHRASTIL
31. prosince 1938 není před 75 lety ale před 82. lety.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.