Končí Jay Leno, moderátor,
který inspiroval i Krause

Končí Jay Leno, moderátor,
který inspiroval i Krause

5. 2. 2014

V dějinách americké televizní zábavy je to velká událost. Po 22 letech odchází ve čtvrtek jeden z nejpopulárnějších amerických televizních komiků a moderátorů Jay Leno ze známého pořadu Tonight Show. Třiašedesátiletého Lena, který převzal v roce 1992 štafetu od legendárního Johnnyho Carsona, nahradí devětatřicetiletý Jimmy Fallon. Leno natočil celkem 4160 pořadů a je v tomto žánru rekordmanem. Formátem této talkshow se inspiroval také český moderátor Jan Kraus ve svých pořadech Uvolněte se prosím a Show Jana Krause.

Sledovanost? I přes deset milionů

Je to už druhý Lenův odchod z této talk show, která se vysílá v půl dvanácté večer, uvádí jí žertovný monolog moderátora odrážející aktuální události a zahrnuje odlehčené rozhovory s prominentními hosty a vystoupení neméně prominentních hudebníků. Už v roce 2009 televize NBC Lena vyměnila za Conana O’Briena, ale sledovanost pořadu šla rychle dolů, a tak NBC povolala Lena zpět.

Některé listy také zpochybňovaly rozhodnutí NBC se Lena zbavit vzhledem k tomu, že jeho pořad má pořád vyšší sledovanost než konkurence. V posledních dvanácti měsících se na Tonight Show dívalo v průměru 3,5 milionu diváků, což je podstatně méně, než někdejší sledovanost přesahující deset milionů. Podobný pokles ale zaznamenaly i konkurenční pořady.

Odcházím, je správný čas

Leno však tvrdí, že tentokrát je jeho odchod definitivní, protože je prý třeba ustoupit mladší generaci. „Byla to skvělá práce, ale teď je správný čas odejít. Jsem ve věku, kdy už neposlouchám současnou hudbu. Moc mě nebere ani twitter.“

Leno kdysi přišel s vlastním stylem – žoviálním a „pohodovějším“. Měl řadu pozoruhodných hostů, včetně Baracka Obamy v roce 2009, který byl v takovém pořadu prvním rozhovorem s úřadujícím prezidentem. Památný je také rozhovor s britským hercem Hugh Grantem. Ten se v pořadu v roce 1995 objevil poprvé na veřejnosti poté, co ho policie v Los Angeles zatkla s pouliční prostitutkou v době, kdy chodil se známou modelkou Liz Hurleyovou. Než stačil Grant při příchodu na scénu cokoli říci, Leno se ho bez okolků rovnou zeptal: „Co tě to hergot napadlo?“

 

Poněkud nákladné hobby:
sbírka dvou set automobilů

James Douglas Muir Leno, narozený 28. dubna 1950 ve skotsko-italské rodině, o sobě tvrdí, že byl v mládí dyslektik. Vystupoval v řadě filmů a televizních seriálů, kde zpravidla hrál sám sebe. Svůj hlas propůjčil také mnoha postavám v animovaných snímcích. Mimo showbyznys se ženatý a bezdětný Leno proslavil svojí exkluzivní sbírkou asi dvou set vozidel. Unikátní historické a moderní automobily mu zabírají veškerý volný čas. K největším skvostům jeho sbírky patří Tatra 87, kterou také sám řídí.

Parodoval prezidenta Klause
a ukradl protokolární pero
Do Lenova křesla pro hosta přicházeli prominentní hosté – a někteří se vraceli i přesto, že si z nich moderátor stále utahoval. Arnold Schwarzenegger si nic nedělal z narážek na svůj akcent a tuhost rysů a v pořadu oznámil kandidaturu na kalifornského guvernéra. Mel Gibson se svěřil s novou milenkou v očekávání. Hostem bylo i česko-irské duo hudebníků Markéta Irglová a Glen Hansard nebo rybář a cestovatel Jakub Vágner. V dubnu 2011 zase Leno parodoval tehdejšího českého prezidenta Václava Klause v situaci, kdy si prezident v Chile osobitým způsobem přisvojil protokolární pero.

Výběr některých
Lenových výroků

* Když jsem začínal, měl jsem vlasy černé a prezident byl bílý.
* Když se Michael Jackson dozvěděl, z čeho je obviňován, byl tak rozezlen, že požádal svého plastického chirurga, aby mu udělal na obličeji rozzlobený výraz.
* Prázdný oblek, který chodí na pohřby a občas si zahraje golf. (o bývalém prezidentovi Georgi Bushovi)
* Clintonův projev trval 77 minut, což pro něj představuje nejdelší přestávku v životě mezi dvěma pohlavními styky.

moderátoři televize USA
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.