Lékaři provedli unikátní zákrok
pomocí kybernetického nože

Lékaři provedli unikátní zákrok
pomocí kybernetického nože

23. 4. 2014

Lékařům Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) se podařil světově unikátní radiochirurgický zákrok na srdci. Robotický ozařovač CyberKnife (kybernetický nůž) poprvé využili při léčbě neonkologického onemocnění a pomohli pacientce s maligní srdeční arytmií, u níž selhaly tradiční léčebné metody. "Nemocnice nyní získala od státu zhruba milionový grant na léčbu dalších pěti pacientů," řekl přednosta Onkologické kliniky FNO David Feltl.

U dvaasedmdesátileté Miroslavy Křepelkové z Karviné se počátkem roku 2013 objevila maligní arytmie neboli náhlá srdeční smrt. "Člověk se najednou bez příznaku chytne za srdce, mnohdy ani to ne, spadne na zem, ztratí vědomí. Naše pacientka měla štěstí, že arytmie spontánně skončila, ona se probrala a nebyla nutnost, aby ji někdo resuscitoval, což bývá spíše výjimkou," uvedl kardiolog Radek Neuwirth, který má ženu v lékařské péči.

Ženě byl proto zaveden speciální defibrilátor, který sice každou další arytmii dokázal ukončit, ale za cenu velkých bolestí. "S tím se moc žít nedá, pokud máte několik desítek takových zážitků v průběhu několika měsíců, tak to velmi ovlivní vaše chování," popsal Neuwirth. Kromě defibrilátoru proto lékaři vyzkoušeli antiarytmika, tedy léky, které se používají na potlačení těchto stavů. Ta však v léčbě selhala.

Nakonec se lékaři za pomoci kybernetického nože rozhodli využít pro zničení ložiska způsobujícího arytmii metodu funkční radiochirurgie. "Je to vlastně obrovská dávka záření do malinkého cíle někde v těle. Za normálních okolností se používá proti nádorům, ale obecně umí likvidovat nějaký cíl v těle, nějaký shluk buněk. Pokud ty buňky jsou nádor, tak to zničí nádor, pokud ty buňky jsou centrum nějakého vzruchu nebo nějaké funkce, tak to může zničit tu funkci," vysvětlil Feltl.

Lékaři tak pacientce změnili život. "Já ty pány doktory miluju, že mi dali možnost žít bez takové strašné bolesti. Neumíte si představit, jak to bolelo, dostávala jsem takové rány, jako když vás někdo silně uhodí do hlavy. Lékaři mi vrátili zpět život," řekla se slzami v očích Křepelková. Výkon byl u ní proveden na konci ledna a dodnes se jí maligní arytmie nevrátila.

CyberKnife byl obdobným způsobem dosud použit pouze jednou v USA, ale ostravský zákrok je prvním případem na světě s doloženou účinností.

srdce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%