Příbram

Příbram

18. 10. 2017

Dovolím si svým příspěvkem „fušovat do řemesla“ paní Doušové, která v Příbrami žije. Pro mne je toto město srdeční záležitost. V Příbrami se narodil můj otec, za jeho rodiči a sestrou s rodinou jsem jezdila celé dětství. Také na prázdniny do nedaleké vesničky ke známým. Odtud jsem z okna svého pokojíčku viděla Svatou Horu. Ta bývala častým cílem našich výletů, zejména v dobách poutí. Když se rodiče v mých patnácti letech rozvedli a otec se se mnou přestal stýkat, skončil i můj kontakt s jeho rodinou. O dva roky později jsem přestala jezdit i na prázdniny. Přesto, že už je to tak dlouho, zůstala Příbram se svým okolím ve mně hluboce zakořeněna. Shodou okolností z Příbrami pochází a částečně v ní žije moje kamarádka, o níž jsem zde psala. 

Samozřejmě jsem Příbram ještě několikrát navštívila. Naposled po mnoha letech se svojí rodinou letos začátkem září. Moje duše se tetelila blahem, že jsem na důvěrně známých místech. Návštěvu jsme zahájili na Svaté Hoře, poté jsme sjeli dolů do města. (A pak jsme se podívali i do vesničky mých prázdnin.)  

Podle Bohuslava Balbína byla počátkem 16. století na Svaté Hoře postavena kaple. V té době se již stalo zvykem vodit na Svatou Horu procesí. Půdorys podobný současnému měla následná bazilika již v polovině století následujícího. V roce 2015 prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Ze Svaté Hory vedou do centra města schody dlouhé 450 metrů (a naopak; také jsem je kdysi několikrát vyšlapala).

První fotky jsou tedy z areálu svatohorské baziliky – krásné baroko. O kousek níž jsem vyfotografovala památný Svatováclavský dub, starý přibližně 400 let. A nakonec náměstí T. G. Masaryka. Kostel sv. Jakuba je původně gotická stavba snad z první poloviny 13. století, dnešní podobu má z roku 1869. Zajímavé jsou jeho věžní hodiny: velká ručička ukazuje hodiny, malá minuty. Dominantou nové kašny z roku 2012 (kterou jsem viděla poprvé) je 18tunová žulová koule, přivezená z Číny. Úvodní fotografii jsem převzala z internetu, protože jsem chtěla celkový pohled na Příbram (říká se mu Příbramské Hradčany).

 

 

Úvodní foto: Wikipedia https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dc/Pribramske_Hradcany.jpg

Fotogalerie