Mám ráda kuchařské knihy II.
Foto: autorka

Mám ráda kuchařské knihy II.

17. 3. 2018

Vážení a milí,
jak jsem slíbila v minulém článku, pokračuji s druhým dílem.

Jelikož se blíží svátky jara - VELIKONOCE - rozhodla jsem se po dlouhém přemýšlení, že sem vložím ukázku z knihy Praktická hospodyňka. 

Chci jen podotknout, že tato kniha byla vydána v roce1918 a držím se původního textu a pravopisu té doby. Autorka tohoto jídelního lístku není nikdo jiný než vážená paní Anna Guthová-Jarkovská.

Postní jídelní lístek.

Zelený čtvrtek: Hrachová polévka s praženou žemlí, špenát s pečenými vejci (teplé jidášky s medem). Večer: Dušená telecí nebo vepřová játra s brambory, ovoce.

Velký pátek: Bramborová polévka houbová (nebo rybí), smažený kapr s hlávkovým salátem, tvarohové knedlíky s vařeným sušeným ovocem. Večer: Fazolový míchaný salát se slanečkem, dětem knedlíky od oběda, pomeranč.

Bílá sobota: Polévka z kozlečího mozečku a pražené krupice, droby z kůzlete i játra a maso z hlavičky na paprice s dušenou rýží, válený závin jablkový. Večer: Smažený kozlečí předek s bramborovým salátem, dětem smažená vajíčka s pažtikou.

Neděle velikonoční: Polévka hovězí s vaječným svítkem, vařené hovězí, obložené různou zeleninou a květákem, pečený kozlečí zadek s napodobenými mladými brambůrky a hlávkový salát (ořechový dort smetanový), drobné pečivo. Večer: Polévka od oběda (nebo pečení holubi) s celerovým salátem, dětem chléb s máslem a medem, čaj.

Pondělí velikonoční: Bílá polévka z prolisované zeleniny s praženou žemlí, vepřová pečeně s houskovým knedlíkem a dušeným zelím (piškotový závin se šodó). Večer: Pečeně od oběda studená s bramborovým salátem, dětem mazanec s vanilkovým krémem.

Takže, pánové a dámy, nechte se inspirovat a hurá na to. Sice nevím, co na to řeknou milovníci/e vegetariánské stravy a ochránci/kyně zvířátek, ale budiž. Když jsem si přečetla skladbu, rozmanitost a pestrost a hlavně náročnost jídelního lístku, tak jsem se zaradovala - ještě, že nežiju v té době. Kde bych sehnala v městě tyhle suroviny.

A také bych si musela sehnat ještě jednou tak velkou kuchyni a špajz, než mám nyní.  A minimálně jednu pomocnici k ruce. A pak bych asi týden nevstala, protože bych byla zničená z práce a přecpaná jako Bumbrlíček. 

Ale jako čtení je to zajímavé. Nebo se mýlím?

A kdyby někdo netušil, co je vyluštění hlavy, nepatří to do oboru křížovka, ale do kuchařských rad. Foto kresby přikládám. Hezké počtení a pokoukání přeju všem milovníkům jídla.

 

IMG_20180317_100305.jpg