Veselé vdovy
Ilustrační foto: ingimage.com

Veselé vdovy

20. 6. 2018

Před pár lety jsme trávili s manželem týden dovolené v Egyptě. Rudé moře v barvě Karibiku, teploty kolem šestadvaceti a služby na překvapivé úrovni. Nečekaná prázdninová pohoda.

Hned první den nás zaujme německy švitořící čtveřice u vedlejšího stolu. Dámy v pokročilém věku, elegantní, upravené, na hlavách slušivé kloboučky, na krku perličky. Do tváří vepsaná léta, ale úsměvy nešetří. Při chůzi se dvě z nich opírají o hůlku, další dvě o mladého Egypťana, který je pomaloučku doprovází na pláž. Každý den.

Jsou tak rozkošné, že to třetí den nevydržím, přisednu k nim, a jak už je mým moderátorským zvykem, po úvodních komplimentech je začnu nenápadně zpovídat…Přiletěly z Düsseldorfu. Nejmladší z nich je pětaosmdesát, nejstarší o dva roky víc. Od mládí je pojí nejen hluboké přátelství, ale i příbuzenské vztahy. Dvě dámy jsou švagrové, druhé dvě dokonce sestry. Všechny vychovaly děti a pochovaly manžely. Jejich vnoučata jsou plus mínus třicátníci. Díky nim vědí, co je to facebook a jak funguje internet. Svůj první počítač si pořídily k osmdesátinám.

Čtyři veselé vdovy, které svůj život zasvětily rodině a prosperující firmě. Přežily své manžely, a tak jim nezbývá nic jiného, než aby si společné úspory užívaly samy. Se svými potomky tráví hodně času, ale bydlí každá ve svém. Mají rády svůj klid a soukromí. A pravidelně dvakrát do roka vyrážejí společně k moři. Egypt je jejich oblíbenou destinací. Elánu a humoru mají na rozdávání a na každé cestě plánují tu příští. Svorně přiznávají, že kufry balí dva týdny předem, protože největší starost jim dělá, co si vzít s sebou. Převlékání je totiž zjevně baví… S obdivuhodným šarmem kráčejí vstříc devadesátce a vůbec si nepřipouštějí myšlenku, že by právě tahle dovolená měla být jejich poslední.

Tak myslím, že se máme na co těšit, milé dámy.

Jen doufám, že nám to politické klima a valorizace důchodů dovolí…


Hezké vztahy za všech okolností vám přeje