Chuť domova
20. 6. 2018I když si letošní léto hodně pospíšilo, cestovatelská sezóna teprve začne. Řecko, Itálie, Španělsko, Egypt… Oblíbené prázdninové destinace českých turistů. Země dvou kontinentů, jejichž břehy omývá Středozemní moře a nabízí své chutě a vůně…
Srdeční záležitostí mnoha Čechů je nepochybně Jadran. Blankytná zátoka byla v minulosti naším vysněným cílem a Chorvatsku zůstali mnozí z nás věrni dodnes. I místním specialitám. Třeba taková pečená rybka a k ní ajvar , což je pikantní směs z paprik, cibule, rajčat, baklažánů a olivového oleje – to nemá chybu!
Kanárské ostrovy sice leží v Atlantiku, ale hispánská příslušnost je předurčila rovněž ke středomořské kuchyni. Malé španělské brambůrky, vařené v malém množství vody s velkým množstvím soli, podávané s červenou omáčkou mojo rojo nebo zelenou mojo verde, to je nečekaně lahodná kombinace. Proto jsem si kdysi z dovolené na ostrově Fuerteventura přivezla obě varianty…
Dnes není problém ochutnat cokoli. Vzpomínám si, když před lety přivezl manžel ze služební cesty do Brazílie casachu, známou pálenku z cukrové třtiny. Nakoupila jsem tehdy limetky a na zahradě jsme si pak až do vyčerpání zásob (při jedné láhvi to dlouho netrvalo) připíjeli pravou brazilskou caipirinhou…
Děláme to nejspíš všichni. Toužíme oklamat naše chuťové buňky a občas chceme zažít exotiku i doma. Jen proto, abychom nakonec zjistili, že ajvar stejně nejlíp chutná k rybě chycené na Makarské riviéře, kanárské papas arrugadas potřebují výhled na oceán a caipirinha má největší kouzlo při západu slunce nad pláží Copacabana.
Ale taková kulajda s čerstvým koprem ze zahrádky, sušenými hříbky z loňské sklizně a vajíčky od sousedčiných slepic – to je chuť, která se nedá ničím nahradit.
Chuť domova.
Hezké vztahy a šťastné návraty vám přeje