Sovy nebo skřivani. Komu se žije lépe?
Ilustrační foto: ingimage.com

Sovy nebo skřivani. Komu se žije lépe?

16. 9. 2018

Časné ranní vstávání jim nedělá problém, večer se těší do postele. Takovým lidem se říká skřivani. Sovy se říká těm, kteří jsou schopni pracovat dlouho do noci, ale když mají ráno vstávat, jsou zpomalení, malátní, nešťastní. Ve vyšším věku může obojí zaměření způsobovat problémy.

Paní Jarmila byla celý život typický skřivan. Budila se sama v šest ráno. Nachystala dětem a manželovi snídaně, svačiny, v kanceláři byla první a než přišli další kolegové, měla velkou část úkolů hotovou. Všichni si ji dobírali, že je tak trochu šprtka, ale jí tento životní rytmus vyhovoval. Když šla večer do kina či do divadla, usínala tam. Manžel si ji dobíral, že by měli chodit na představení pro děti, protože ona potřebuje být nejpozději v devět v posteli.

Když Jarmila nastoupila do penze, začala být nešťastná. Děti jsou dávno z domu, manžel spí, je osm ráno a ona má pocit, že nemá co dělat. Stále se budí v šest, i když samozřejmě vstávat nemusí. Když zůstane ležet, převaluje se, už neusne. Když vstane, poklidí byt, uvaří, koukne na internet a v devět ráno už má pocit, že nemá co dělat. Zatímco její manžel, typická sova, si penze užívá. Vstává kolem desáté, chodí na ryby, večer dlouho kouká na televizi, čte si.

„Konečně můžu ponocovat a netrápím se brzkým vstáváním. Někdy si čtu do dvou do rána, popíjím u toho vínko, ráno vstanu v deset a říkám si, jak je svět krásný,“ vypráví se smíchem. Problém je, že ti dva se teď poněkud míjejí. V penzi se ukázalo, jak hodně jsou rozdílní. Jarmila si stěžuje, že její manžel dlouho ráno spí, jemu zase vadí, že ona chodí spát brzy a že večery musí trávit sám.

Vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy dělali výzkum, jakých typů lidí je mezi Čechy více a jak to, zda je člověk sova či skřivan ovlivňuje jeho život. Průzkumu se účastnilo více než šestadvacet tisíc lidí, odpovídali na osm set otázek. Výsledkem je zjištění, že sovy výrazně převládají, je jich téměř sedmdesát procent, z toho asi čtvrtina sov výrazně vyhraněných. Naopak výrazně vyhraněných skřivanů bylo jen sedm procent.

Podobných průzkumů proběhlo více, zajímavá je například studie vědců z univerzity v Barceloně, kteří tvrdí, že skřivani jsou lepší pracovníci, mají sklony k perfekcionismu a jsou tak trochu pedanti. Mají rádi, když je jejich život přesně nalajnován, se změnami se vyrovnávají obtížně. Mnohdy mají pocity, že jsou vyčerpaní a nedocenění. Naopak sovy jsou prý impulsivní, méně vytrvalé, mnohdy ne příliš zodpovědné. Na druhé straně si méně připouštějí starosti, umí si život více užívat. Častěji se mezi nimi vyskytují lidé, kteří jsou něčím výjimeční, například umělci. Ostatně, nejznámějším českým představitelem této kategorie byl hudební skladatel Petr Hapka, který si zásadně sjednával schůzky pozdě v noci a divil se, pokud se nad tím někdo podivoval.

„Velkou chybou je, pokud se takového člověka někdo snaží takzvaně převychovat,“ upozorňuje neuroložka Soňa Nevšímalová, která se zabývá problémy spojenými se spánkem. Bohužel, děje se to často a to zejména v případech, kdy sova a skřivan žijí společně.

„Dříve to nebyl problém, protože jsme měli každý svůj pokoj. Ale poté, co jsem šli do penze, jsme prodali velký byt v Praze a žijeme v malém domku na venkově. Tady máme jen jednu ložnici. Já usínám kolem desáté. Žena si čte, kouká do počítače, mě to ruší,“ vypráví devětašedesátiletý Tomáš. „Já omezuji ji tím, že chci brzy spát. Ona omezuje mě, že spát nemůže a pořád nějak šramotí. Rozhodli jsme se, že domácnost musíme přeorganizovat a obývací pokoj uzpůsobíme tak, aby v něm jeden z nás mohl spát. Jinak se oba zblázníme. Dříve nám náš rozdílný rytmus vůbec nevadil, při chození do práce a starostech o děti jsme ho tak výrazně nepociťovali,“ vysvětluje.

Psychologové z Univerzity Palackého v Olomouci rovněž zkoumali, jak se sovám a skřivanům žije a kdo to má v životě snazší. Došli k závěru, že mezi sovami se vyskytuje výrazně více lidí s depresemi, se sklony k alkoholismu i více kuřáků. Zkrátka, ponocování svádí k neřestem i chmurným myšlenkám, to je známá věc.

„Potvrdily se tím více méně známé závěry řady zahraničních studií,“ říká Denisa Janečková, jedna z autorů průzkumu. „Noční ptáci jsou na tom ve všech směrech hůře než ostatní chronotypy. Kouří, pijí alkohol, kávu, využívají jiné podpůrné prostředky Tráví více času u počítače, méně sportují. Výrazně ranní ptáčata naopak sportují často a mnohdy se úplně vyhýbají alkoholu,“ vysvětlila.

Takže těžko říct, kdo má život jednodušší. Každopádně může být velkým problémem soužití skřivana a sovy v jedné domácnosti. A to zejména tehdy,  když jde o domácnost malých rozměrů a v době, kdy v ní ti dva tráví společně hodně času.