Netradiční dárky pro seniory: letecký simulátor či sauna s výhledem na hrad
Proleťte se v legendárním českém letadle Let L-410 Turbolet. Foto: Archiv

Netradiční dárky pro seniory: letecký simulátor či sauna s výhledem na hrad

11. 12. 2018

Hledáte netradiční dárek, kterým potěšíte seniora? Nejlépe zážitek, na který bude ještě dlouho vzpomínat? Zde je několik tipů.

Letecký simulátor
Tohle je ideální dárek pro mužské nadšence. Co takhle usednout do kokpitu letadla, nastartovat motory a proletět se nad Prahou (nebo úplně někde jinde) v legendárním českém letadle Let L-410 Turbolet. Jeho simulátor najdete v Praze v Jindřišské ulici a umí všechno jako skutečné letadlo – návštěvník si nahodí motory, vzlétne, přistane, proletí se nad Prahou nebo dokonce může zažít nouzovou situaci. A přitom sedí v kokpitu opravdového letadla. To ale nikdy nelétalo, německá armáda ho používala jako trenažér. Autentický dojem zajistí projekční systém, který přenáší realistický obraz během letu na gigantické zakulacené plátno. Občas se dokonce stane, že člověk, který zůstal stát, během simulace ztratí rovnováhu. Voucher stojí od 3000 do 4900 Kč. Čtenáři i60 mohou využít slevu ve výši 450 korun platnou do 24. prosince. Kód vanocei60.

Na běžky s Martinem Koukalem
Máte doma sportovce nebo sportovkyni, kteří jezdí na běžkách celý život, ale přitom vědí, že k dokonalosti mají trochu dál? Pošlete je na trénink s Mistrem světa a jedním z nejlepších běžkařů posledních let - Martinem Koukalem. Ten pravidelně organizuje běžecké kempy. Zúčastnit se můžete buď jednodenního na Prezidentské chatě v Jizerských horách, anebo s ním vyrazit do rakouského Ramsau. Jednodenní kempy se konají 7. a 8. ledna (to bude na programu skate), 9. a 14. ledna se bude „vylepšovat“ klasika. Cena je 2900 Kč na osobu. Další termíny budou vypsány v průběhu ledna. 

 Kayak beach bar
V centru Prahy, u železničního mostu na Náplavce lze zažít netradiční odpoledne a večer. Spojit jízdu na kajaku s návštěvou sauny, dobrým jídlem a pitím. Nesportovcům bude zřejmě stačit pouze saunování s nepřekonatelným výhledem a to Kayak beach bar na pražské Náplavce, hned vedle železničního mostu, nabízí. Výhledy na hrad i Vyšehrad jsou zaručené. A pokud budete mít štěstí, potkáte zde i mistra světa a olympijského medailistu Vávru Hradílka, který stojí za vznikem tohoto unikátního baru. Otužilci se mohou schladit přímo ve Vltavě. Nabízejí zde dárkové poukázky: na hodinu na paddleboard či kayak za 190 Kč nebo hodinu v sauně za 180 Kč.

Noc v iglú
Za tímhle zážitkem je nutné si trochu popojet. Například do rakouského SkiWeltu Wilder Kaiser Brixental, který leží nedaleko Kufsteinu, nebo do severoitalského Speikbodenu. Tady na zimu vystaví chladná iglú, kde je možné strávit noc. Je to ovšem zážitek jen pro odvážné a ty, kteří se nebojí chladu. Těm méně náročným postačí jen večeře v ledovém domečku: často se servírují fondue, součástí je i procházka s pochodněmi, ve SkiWeltu je také možnost vytesat si něco z ledu. V obou střediscích stojí iglú přímo na sjezdovce, a tak navštívit a prohlédnout si ho mohou i ti, kteří se na takový zážitek vůbec necítí.

Vaření
Tenhle tip je pro ty, kteří se chtějí zdokonalovat ve vaření. V každém větším městě se konají kuchařské kurzy. Vaši blízcí se mohou naučit připravovat sushi, výborné steaky, italské těstoviny, dorty…. V podstatě na co si vzpomenou. Vařit je možné i s opravdovými kuchařskými celebritami.  Je možné koupit voucher na vaření se Zdeňkem Pohlreichem (dobrá večeře s přáteli za 4600 Kč), televizní kuchařkou Karolínou Kamberskou (například na kurz s Noblesou první republiky za 3500 Kč),  s Klukem v akci Filipem Sajlerem nebo vařit s bylinkami a lučním býlím – kytky k jídlu - s Janou Vlkovou (od 13. dubna, kdy se chystá v Praze workshop z prvního pampeliškového lupení).  

Dárek pro nadšené fotografy
Dědečkovi zaplaťte kurz fotografování Jana Rybáře, držitele Czech Press Photo, který v romantických kulisách pražské Náplavky naučí základům fotografování, ale hlavně vám prozradí spoustu triků a fíglů, které vás ve focení posunou rychle dál. Na jeho kurzech se totiž především fotí a za jeden den se tady každý naučí vše potřebné, aby mohl být na své fotky náležitě pyšný.

Nekonečné wellnes v Rezortu svatá Kateřina
Potřebují vaši milí zpomalit, trochu se věnovat sobě, odložit mobilní telefony, odpočívat aktivním způsobem? Pak jim kupte voucher do resortu Svatá Kateřina, který leží na Vysočině, v malebné krajině mezi Pelhřimovem a Telčí, 130 km od Prahy a Brna. Mají zde dokonalé wellness programy – sauny, aromatické procedury, hydromasážní vany, nabízejí různé masáže a zábaly. Každý den je zde možné cvičit jogu, v létě hrát golf anebo jít na některý z ajurdvédských programů odkazujících k tradiční indické medicíně. Nechybí posilovna, dětské hřiště, tenisové kurty a další. Vyrazit sem můžete na Vánoce nebo na Silvestra. Dárkové certifikáty na pobytové balíčky s platností od 1. ledna do 31. března jsou s 20procentní slevou (při zakoupení do 16.12.2018). A kdyby obdarovaný nebo jeho partner měl narozeniny v měsíci, ve kterém přijeli, dostanou slevu dalších deset procent.

Pobyt na zámku
Jemniště, Mělník, Červený Hrádek, Lobeč, Třeboň, Hrubá Skála, Dobříš – tady všude nabízejí ubytování na zámku. Je to romantika, kterou by si měl aspoň jednou za život vyzkoušet každý. Na většině míst vám také nabídnou dárkový poukaz. Například na zámku Bernštejn, který leží nedaleko Máchova jezera, mají kromě romantických pokojů také saunu, wellness, fitness, stolní tenis, prostor pro jógu a QiGong. Je zde i dĕtská herna, dĕtské hřištĕ a trampolína.

Fotogalerie