Mám ráda kuchařské knihy - XXX. díl

Mám ráda kuchařské knihy - XXX. díl

18. 12. 2018

Krásný den přeji všem, kteří mají rádi dobré jídlo a rádi vaří.

Tentokrát jsem vybrala pár receptů, které jsou vhodné k  novoročnímu obědu. 

Vím a nejsem určitě sama, že na Nový rok se nemá jíst nic, co má peří. Nikdo z nás přeci nechce, aby mu uletělo štěstí. 

A proto se v mnoha rodinách připravuje oblíbená svíčková pečeně se smetanovou omáčkou. Ale znám i mnoho rodin, kde mají k obědu tradiční knedlo - vepřo- zelo. Někde se připravuje i zvěřina. A co takhle změnit naše zvyky a zkusit připravit a ochutnat něco jiného? 

Vyhledala jsem pár receptů, které by mohly zaujmout. 

Pečená šunka s vínem madeirským

Šunka se dá do vody na kuthan s 1 cibulí, málo tymiánu a celým pepřem asi hodinu vařit. Pak se stáhne kůže. Šunka položí se na pekáč, podlije polévkou a nechá péci. K posledu dá se do pekáče kousek chleba a podlije vínem. Když je šunka měkká, vyndá se, mastnota se z pekáče sebere, omáčka prolisuje a dá se do omáčníku. Šunka se nakrájí jako jiná kýta a úhledně na dlouhé míse se složí. Okrášlí se košíčky z máslového těsta, do kterých se dají karotky, špenát a různá zelenina. Na kost položí se manžeta a zdobí se kytkou petržele.

Máslové košíčky 15 dkg másla,  30 dkg hladké mouky, 1 vejce, špetka soli

Suroviny se zpracují do konzistence lineckého těsta, dají se do formiček, upečou a po vychladnutí se plní. 

Svíčková á la Wilington

  • 3 kgr svíčkové se odžilkují, nasolí, napepří a nechají 1-2 hodiny ležet. Upraví se máslové těsto z 50 dkgr. másla. Na kuthan se dá kus pěkného loje a svíčková se opeče po obou stranách po 8-10 minut. Pak se vyndá a dá vystydnout. Z máslového těsta vyválí se placka, studená svíčková se na ni vloží spodem nahoru. Těsto se spojí (ale nesmí býti přeložena), dá se na plech spojenou stranou vespod, pomaže se vejcem, zbylým těstem se ještě zdobí. Pak se dá do horké trouby na 20 minut, aby těsto naskočilo. Poté se dá do horké trouby, aby se propeklo. Pečené se s plechu opatrně sesune, nakrájí, na mísu složí.

Podává se k tomu studená tatarská omáčka. Zdobí se zelenou petrželkou.

Filet á la Robert 

  • Vezmi vepřovou panenskou pečeni, odžilkuj, dej ji do hluboké mísy, nalij na ní vody, osol a nech ji tak 2 hodiny ležeti. Musíš ji za ten čas několikrát obrátit  pak ji ze slané vody vyndej a na slanině, másle a cibuli zprudka upeč. Podlij červeným vínem, citrónovou šťávou, dej 1 lžíci hořčice a ze 3 sardelí másla. Omáčku zapraš moukou, aby byla hodně zahoustlá. 

Čínská pečeně 

  • Vepřová kýta zbaví se kostí, maso se nasolí, bílým pepřem natře a prostrká slaninou, též na nudličky nakrájenými, očištěnými sardelemi. Aby byla pečeně ještě chutnější, může se též rozetřenými sardelemi potřít. Pak se dá na pekáč 10 dkgr. másla  20 dkgr. slaniny na celou kýtu, dvě skrájené cibule se nechají na té mastnotě spejchnouti.  Pečeně se do toho vloží a nechá se pěkně upéci. Když jest měkká, vyndá se na jiný pekáč. Omáčka se zalije kyselou smetanou, rozdělanou moukou, zacedí se citrónovou šťávou a procedí opět na pečeni. Na 1/2 litru smetany kávovou lžíci mouky. 

Spejchnouti znamená, když jemně skrájená cibule anebo mouka a tomu podobné v másle několik vteřin se míchá, aby dotyčné předměty máslem sice prosakly, ale nezažloutly. Z pravidla se máslo zapění při tom. 

 

 

Přeji všem dobrou chuť i v roce 2019. 

Ponechala jsem původní češtinu, protože recepty jsem vyhledala v knize - Sbírka vyzkoušených jídelních předpisů. Vydáno v Praze v r. 1914.

Pouze  recept na košíčky je z mých zápisků. 

A jak mívám zvykem, připojila jsem k článku i 2 fotografie z mého archivu.