Varhošť
Foto: autorka

Varhošť

25. 3. 2019

Pozvání na rozhlednu Varhošť

9. 3.2019 na Josefa, sluníčko přímo lákalo a vybízelo na výlet. Tak jsme tedy vyjeli, míjeli jsme Milešovku, byla pěkně vyfoukaná, jeli okolo Lovoše, až jsme dojeli do Litoměřic. V Litoměřicích jsme to stočili do prudšího stoupání a už jsme byli někde nahoře v úzkých silničkách. Přes dvě malé vesničky jsme dojeli pod zalesněný kopec a u úpatí ukazatel - směr rozhledna Varhošť.

Zaparkovali jsme a vydali se turistickou cestou. Kopec není náročný, na vrcholku se tyčí železná rozhledna, která v roce 1973 nahradila starší dřevěnou rozhlednu z roku 1927. 

Z rozhledny je výborný rozhled od Řípu, přes Hazmburk, Lovoš, Milešovku a Kletečnou. Na západě jsou vidět Krušné hory. Za dobré viditelnosti se dohlédne až k Jizerským horám. Vidíme, jak se klikatí řeka Labe od střekovského zdymadla až ke Štětí. Tedy, to vše bychom viděli, kdyby ...

Na to vše jsem se těšila, jenže ouha. Vylezla jsem nahoru, a když jsem začala fotit, přihnal se studený severák, začaly padat kroupy se sněhem. Opravdu jsem měla během chvíle ruce ledové. Rádi jsme sestoupali do údolí, kde bylo již lepší počasí. Mohlo být lépe, ale čerstvý vzduch stál také za to. 

Fotogalerie