I bodlák léčí, nevěříte?
Ilustrační foto: pinterest.com

I bodlák léčí, nevěříte?

22. 4. 2019

Přicházím opět s jednou rostlinou, která je krásná a pochopitelně i léčivá. 

Parcha léčivá zvaná Maralí kořen. 

I lidová pojmenování jsou zajímavá -  Raponitka, Leuzen raponitka, Leuzen šustivá, Parcha světlicová nebo Saflor. 

Svoje pojmenování získala díky tomu, že ji rádi ve své původní domovině na Sibiři konzumují jeleni. Konkrétně jeden druh, a to Maral. Je velmi dekorativní a dorůstá úctyhodných 130 cm výšky. S oblibou se pěstuje i na zahradách. Což dokazuje úvodní fotografie. 

Je krásná i v dekorativních suchých vazbách. Je to rostlina na pěstování opravdu nenáročná. Roste jak na slunci, tak i ve stínu. A daří se jí i v obyčejné půdě. Kvete nádherně růžovými květy.

Sběr

Sbírají se jak listy, tak i kořen. Listy lze sbírat celoročně. Poté je sušíme. Kořen sklízíme až ve třetím roce života rostliny. To má nejvíce účinných látek. 

Kořen se svojí účinností podobá a přirovnává k ženšenu.

Léčebné využití 

Působí proti nespavosti, vyčerpanosti a únavě. Má dobrý vliv na paměť a nárůst svalové hmoty Čaj pomáhá při migrénách a snižuje hladinu cukru i cholesterolu. Pomáhá překonávat únavu při virových onemocněních, například při borelióze a mononukleóze. Zvyšuje koncentraci a má dobrý vliv na paměť. 

Nálev

3 polévkové lžíce nasušených listů zalijeme 1 litrem vroucí vody a necháme 3 hodiny vyluhovat. Potom přecedíme a užíváme 1 polévkovou lžíci 3x denně před jídlem. 

 Odvar

1 polévkovou lžíci nasušených listů zalijeme 1/2 litrem vody a 1 minutu povaříme. Poté scedíme a užíváme 2x denně 1 šálek. 

Tinktura

50 gr kořene maralu zalijeme 1/2 litrem 40-60% alkoholu. Necháme 3 týdny vyluhovat. Nezapomínejme lahví každý den protřepat  Poté scedíme a užíváme 2-3x denně 30 kapek na lačno, aspoň 1/4 hodiny před jídlem.

Těhotné a kojící ženy a děti by neměly maralový kořen užívat v žádném případě. Neužívejte před spaním, můžete si snadno přivodit nespavost. 

A dvě zajímavost na konec.

Pro muže - kořen maralu má i afrodiziakální účinky. Pro ženy - užívání má vliv na velikost poprsí.

Informace k článku jsem čerpala ze svých zápisků.