Jaké jsou nejčastější chyby při krmení koček
Ilustrační foto: pixabay.com

Jaké jsou nejčastější chyby při krmení koček

2. 3. 2020

Jak správně krmit kočku nelze moc univerzálně říct. Stejně jako u člověka záleží na fázi života chlupáče, jeho zdravotním i psychickém stavu, tělesné kondici, míře aktivity, okolním prostředí a mnoha dalších faktorech. 

Krmení nekvalitním krmivem už dnes naštěstí není tak častou chybou. Základem je také vždy kupovat krmivo podle potřeb vašeho mazlíka. Stačí si vybrat poctivého výrobce a jen zvolit ten správný produkt. Dnes už se granule i konzervy vyrábějí na míru všem běžným stádiím života kočky a zohledňují její výživové potřeby, ať už jde o kotě, seniora, březí kočku, kastrovanou nebo třeba venkovní. Není tedy už nutné poměr živin a vitamínů složitě dorovnávat. Jak poznat kvalitní krmivo, se dočtete zde.

Ještě stále ale často necháváme mazlíky se přejídat. Kdesi jsem narazila na informaci, že snad až 35 % koček je obézních. Přitom obezita dosti snižuje kvalitu i délku života. Pokud má vaše kočka sklony k obezitě a k přejídání, nepodceňujte to. Granule vyměňte za nízkoenergetické, tzv. “light” (někdy je potřeba i nasadit speciální veterinární dietu), nenechávejte jí k nim neomezený přístup a motivujte ji k pohybu. Více o problému se dočtete v článku o obezitě koček.

Další častou chybou je rychlá změna krmiva. I když se rozhodnete kočičce pořídit kvalitnější krmivo, nemělo by k tomu dojít ze dne na den. Její zažívání je nastaveno na určité živiny a jejich poměr. Když z nenadání dostane něco jiného, nedokáže si s tím poradit a výsledkem mohou být zažívací problémy. Představte si třeba, že byste z ničeho nic začali jíst jen indické jídlo. Vašemu žaludku by se to taky moc nelíbilo. Ke změně musí docházet pomalu, postupným navyšováním poměru nového krmiva v tom starém. 

Dřív bylo normální dávat kočkám kravské mléko. Dnes už naštěstí většina z nás ví, že ho neumí strávit, tedy konkrétněji v něm obsažený mléčný cukr laktózu. Jeho chuť sice kočky mají rády, požitek z něj je ale vykoupen průjmy a jinými zažívacími problémy. Proto, když chceme kočičkám dopřát mléko, kupujeme to speciální kočičí.

Nejnovějším trendem je vegetariánské a veganské krmivo pro kočky. Jde ale přeci o šelmy výhradně masožravé, a tak z logiky věci plyne, že na takové stravě prostě nemohou prospívat.

Opakem je krmení výhradně jen masem. Kočky sice jsou výhradní masožravci, ale svou kořist (což jsou hlavně býložravci) spořádají i s obsahem jejího žaludku. V čisté svalovině tedy všechny potřebné látky nenajdou.

Chybou může být i krmení pouze suchým krmivem, tedy granulemi. Kočky většinou dost málo pijí a jejich ledviny při zanedbávání pitného režimu rády kolabují. Taková strava absolutně ochuzená o tekutiny tedy může napomáhat dehydrataci a jiným zdravotním problémům. Je na místě v takovém případě alespoň pozorněji kontrolovat pitný režim chlupáče.

Další běžnou chybou je záměna za psí granule. O tom jsem se ale víc rozepsala už v článku Rozdíly mezi psím a kočičím krmivem. Napadá vás nějaká další chyba, kterou majitelé koček, i když třeba s dobrým úmyslem, často dělají?