Recept pro hebkou pokožku: jak si doma vyrobit tělový krém
Foto: kniha Výroba vlastní kosmetiky

Recept pro hebkou pokožku: jak si doma vyrobit tělový krém

29. 3. 2020

Přemýšlíte, co se ještě dá doma zajímavého vyzkoušet? Zkuste si vyrobit ekologický tělový krém, který prospěje vaší kůži a může posloužit třeba jako dárek. 

"Tělový krém v mnoha obměnách je mým oblíbeným přípravkem. Zanechává kůži hebkou, bez pocitu suchosti, krásně se vstřebává a vůně na těle zůstane po dlouhou dobu. Výborný je také pro použití na suché ruce, ať už preventivně, nebo například po práci na zahrádce či jiné námaze, po níž potřebujete rukám vrátit jejich hezký vzhled. Za péči se vám odmění i nehty, budou pevné a nelámavé," říká Lenka Menšíková, autorka knihy Výroba vlastní kosmetiky.

Co budete potřebovat?

  • 30 ml bambuckého másla
  • 10 ml jojobového oleje
  • 10 ml kokosového oleje
  • 8 kapek esenciálního oleje
  • vitamín E dle potřeby
  • skleničku o objemu 50 ml

Polovinu bambuckého másla promíchejte s částí jojobového oleje a poté přidávejte i ostatní ingredience. Díky postupnému zpracovávání surovin se krém lépe míchá, bambucké máslo postupně mění konzistenci a suroviny nekapou ven z obalu. Vše dobře promíchejte, aby se hmota spojila. Je dobré míchat suroviny přibližně pět minut, docílíte tak postupné změny konzistence na bělejší, nadýchanější a příjemnou na dotek. Při míchání může být přípravek vlivem tepla z dlaní tekutější, než je žádoucí - to je nevýhodou pouze při přenášení či převážení. Proto je dobré nechat krém odstát při pokojové teplotě. Pokud ani poté nebude konzistence vyhovující, přidejte trochu více bambuckého másla.

A pak už můžete začít krém používat - jeho malé množství krému rozemněte v dlaních a nanášejte na tělo. Po osprchování nebo koupeli se bude roztírat nejlépe, není to ovšem nezbytně nutné.

Jeden tip na závěr. Komu vadí sladká vůně kokosu, může zvýšit množství bambuckého másla a přidat například mandlový olej. Kokosový olej ale v malém množství můžete nechat i v případě, že vám nevoní, jeho vůni v tomto poměru neucítíte. Přínos kokosového oleje ve směsi je mimo jiné v jeho působení proti rozkladu potu, z toho důvodu je dobré ho v krému nechat zejména v letních měsících.

 

 

Fotogalerie