Murphyho zákony jsou vždy platné
Ilustrační foto: Pixabay

Murphyho zákony jsou vždy platné

19. 6. 2021

V práci jsem měl jednu moc príma vtipnou starší kolegyni. Jak mne měla ráda, to si uděláte nejlepší představu z její věty: "Kdybys Martine neměl už dvě děti, tak bych tvoje manželství rozvedla a vzal by sis jednu z mých dvou dcer!“ (neurazila tím ale mého anděla?). Neustále mi podstrojovala, nosila samé delikatesy, jako domácí paštičky, nakládané houbičky, domácí klobásky – no, měl jsem se u ní božsky.

A protože jsem občas přinesl fotky z domácí pohody, tak mne pak požádala, abych šel na svatbu té její dcery (z nouze si musela vzít tedy někoho jiného) a udělal tam pak v restauraci „U tří pštrosů“ a u nich doma alespoň neoficiální fotky, že na radnici mají oficiálního fotografa.

Já, abych působil lépe, jsem využil toho, že pojišťovna pro dokumentaci škod měla pro své pracovníky hodně fotoaparátů, tak jsem si vypůjčil ze skladu dva úplně nové a udělal jsem pak 2 x 36 obrázků v restauraci, na Karlově mostě – běhal jsem s novomanžely i po celé Královské cestě a pak se plazil po zemi i u nich doma – hledal jsem zajímavé záběry všech a nechal jsem si rovnou ty fotky udělat ještě ten večer od známého fotografa ještě z televize, ale k nim domů se mi vůbec zpátky nechtělo. Z těch fotek se podařila pouze jediná, když jsem zachytil prvním snímkem neplánované ulítnutí nevěstina závoje.

Dodatečně se zjistilo, že jsme nakoupili celou vadnou sérii, kde byla nějaká součástka dána do přístroje obráceně, a tak tam byla všude jen tma. Tak jsem se tam jen dosyta najedl, jako na každé správné svatbě, ale fotky se nepovedly. Všichni věděli, že to nebylo mou vinou, ale trapák to byl větší než svatební dort. Tehdy nám ta prodejna v Celetné ulici samozřejmě foťáky vyměnila a dodala ještě kupu filmů navíc, jako odškodné.

Kdybych tam šel se svým starým foťákem, za který jsem se tak trochu styděl, tak se mi to nestalo. Hlavně, že jsem tam vypadal jako profesionál, ale zapomněl jsem, že Murphyho zákony jsou vždy platné. Novomanželé si však ten jediný snímek „Odlétající závoj s pozadím Hradčan“ nechali zvětšit a zarámovat s nápisem: „Co se může pokazit, tak se pokazí, ale ať je naše manželství pevné a věrné“.

Autor: Martin Vrba