Léto a potraviny

Léto a potraviny

13. 6. 2025

Opět na nás udeřily tropická vedra, proto musíme věnovat zvýšenou pozornost při nákupu potravin a jejich skladování. V létě hrozí riziko rychlejší zkázy potravin. Zvýšená teplota a vlhkost, která v tomto období je větší,  způsobuje větší aktivitu mikroorganismů. Dodržujte podmínky skladování doporučené výrobcem na obalu. Dopravte  nákup, co nejdříve domů a uložte je ihned do chladícího zařízení. Všímejte si, jestli nejsou nečerstvého vzhledu, s porušeným obalem a jestli není na povrchu plíseň a hniloba.

Dejte si pozor, zda obsluha není v kontaktu s nebalenými potravinami. Rizikové potraviny jsou například cukrářské výrobky, lahůdkářské výrobky, mléčné výrobky, chlazená drůbež, čerstvě chlazené ryby a rybí výrobky. Uvedené potraviny s prošlou dobou spotřeby se nesmí prodávat.

U masných výrobků sledujte změnu barvy, zšednutí nakrájených salámů, zda není nakyslá chuť, změna ve vůni (nakyslá vůně mléka, změna konzistence (rozměklost, naopak ztvrdnutí, vodnatost nebo naopak oschnutí na povrchu, oslizlý povrch). Tyto změny jsou signálem změn, které doprovází kažení.  U vakuově balených masných výrobků je na místě zkontrolovat, zda tento výrobek nemá porušen obal a tím i vakuum a zda je uvolněná voda okolo výrobku čirá (její zákal svědčí to o tom, že u tohoto výrobku začíná mikrobiologický proces kažení).

Lahůdkářské výrobky se skladují do +5°C. Informace o balených výrobcích jsou uvedeny přímo na etiketě. Musí tam být uveden výrobce, dovozce nebo prodávající, složení výrobku, hmotnost, datum použitelnosti, podmínky uchování. Při prodeji nebalených potravin určených k přímé spotřebě se zásadně používá podávací náčiní. 

Ovoce a zelenina musí být čerstvého vzhledu a celé. Plody nesmí být napadeny plísní a hnilobou. Výkroje u paprik nejsou dovoleny. Zda nejsou napadeny škůdci. Při prodeji melounů si všímejte,  zda je dodržena při prodeji hygiena. Brambory konzumní rané musí být označené odrůdou. Neměly by být zelené a poškozené hnilobou či nadměrně mechanicky poškozené. T o samé platí i u brambor konzumních pozdních navíc Musí být označeny odrůdou a varným typem. Varný typ určuje užití konzumních brambor a tím usnadní rozhodování při nákupu (pro přípravu salátů, jako přílohové nebo pro přípravu těst a kaší).