Letní dobrota: koláče se švestkami
M. Richterová

Letní dobrota: koláče se švestkami

3. 8. 2025

Švestkové koláče jsou klasikou pokročilého léta. Je na ně mnoho různých receptů, bývají často na povrchu s drobenkou. Já dělám koláče velké na celý talíř, jako je pekla babička s maminkou, bez drobenky, švestky jsou jen posypané mákem a cukrem, pokropené máslem.

Potřebujeme:

Těsto: 

¼ kg polohrubé a ¼ kg hladké mouky, 3 dkg čerstvého droždí, 8 dkg cukru, 5 dkg másla, 2 žloutky, špetka soli, ¼ l mléka, půl hrnku mléka na kvásek, vejce na potření

Náplň:         

rozkrájené švestky, mletý mák a cukr krupici na posypání, trochu rozpuštěného másla na pokropení máku

Postup:   

Připravíme si kvásek, do půli hrnku vlažného mléka rozdrobíme droždí se lžičkou cukru a lžičkou mouky, necháme na teple vykynout. Do mísy dáme mouku, špetku soli, cukr, žloutky, vlažné mléko, přidáme vzešlý kvásek, lehce promícháme, přidáme tekuté vychladlé máslo a vypracujeme těsto. Zakryjeme, necháme vykynout.

Těsto na pomoučněném vále rozdělíme na čtyři bochánky, necháme chvilku kynout. Na pečícím papíru na lince lehce rozválíme bochánek válečkem na velikost talíře, vyformujeme zvýšené okraje budoucího koláče, papír s koláčem přeneseme na plech a tvar ještě upravíme (zvednuté okraje). Necháme opět chvilku kynout, potom zvýšené okraje potřeme rozšlehaným vejcem, na těsto uvnitř koláče poklademe vedle sebe švestky rozkrájené na kousky. Švestky nejprve hustě posypeme mletým mákem, potom posypeme cukrem (asi lžíce). Rozpuštěným máslem (asi lžíce) cukr s mákem pokropíme. Máme připravený jeden koláč, pečeme na 180°C asi 20min. Hotový koláč na talíři rozkrájíme na trojúhelníky, můžeme pocukrovat.

Z uvedeného množství získáme čtyři velké koláče. Pekla jsem je po jednom na plechu, aby se neslepily a udržely si pěkný kulatý tvar.  Je možné udělat koláče trochu menší pro úsporu času nebo rozválet těsto na velikost celého plechu a pak krájet řezy.

Ať už upečeme jakoukoli variantu, rozpečené švestky v kombinaci s mákem chutnají výborně a přijdou-li hosté dřív, koláče nestačí úplně vychladnout. Ale i kdyby náhodou zbyly, jsou stejně dobré i druhý den.

 

 

Fotogalerie