Babiččina letní dobrota: Roláda Olé
Všechny fotografie: Alena Velková

Babiččina letní dobrota: Roláda Olé

17. 9. 2025

Někoho možná překvapí, že tou babičkou jsem já. Všeobecně se o mně totiž ví, že nerada trávím čas v kuchyni. Ačkoliv docela dobře vařím i peču, z taktických důvodů tuto skutečnost před rodinou tajím.

Je mi jasné, že v opačném případě by moje kulinářské umění brzy zevšednělo, což by byla škoda. Takhle alespoň mohu rodinu překvapovat dárky v podobě jídla. Oni pak vědí, že se jedná o dary nejcennější, takzvaně za všechny prachy.

Na začátku září měla vnučka svátek a považte, přála si, jestli by místo kupovaného dortu od Hájka nemohla dostat moji lehkou ovocnou piškotovou roládu. Vzhledem k tomu, jaké panovalo vedro, to byla po všech stránkách dobrá volba. Recept je totiž snadný, příprava nezabere moc času, ingrediencí, jejichž cena je minimální, není mnoho a závěrečný aplaus je velký. Zkrátka, za málo peněz hodně muziky.

Ingredience na roládu:

  • 6 vajec
  • 2 lžíce cukru 
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 5 lžic polohrubé mouky

Postup:

Žloutky a cukr, včetně vanilkového, vyšleháme do pěny.

01-20250901-154010.jpg

K té přidáme z bílků se špetkou soli ušlehaný sníh a pár lžic mouky (podle velikosti vajec může být mouky i o něco víc, než je uvedeno). Důkladně promícháme.

02-20250901-155035.jpg

Těsto, které nesmí být příliš tekuté, nalijeme a rozetřeme do tenké vrstvy na plech na pečící papír. Pečeme cca 15 minut při teplotě 150 °C.

 03-20250901-160924.jpg

Po vyndání, a asi po minutovém zchlazení, ještě teplou upečenou placku srolujeme i s pečícím papírem a takto ji necháme vychladnout úplně.

04-20250901-161617.jpg 

Rolku poté rozbalíme a opatrně oddělíme od papíru tak, aby se moc nepotrhala, rovnoměrně na ní rozetřeme náplň a opět zarolujeme.

05-20250901-172924.jpg 

Základem náplně je Créme Olé dr. Oetker – bez vaření, který je na trhu v různých variantách: např. kokosový, vanilkový, čokoládový a slaný karamel. 

Ingredience na náplň:

Všechny přísady včetně ovoce zamícháme šlehačem tak, aby se daly snadno namazat na upečenou placku. Jestliže je náplň moc hustá, přimícháme více mléka.

Příklad 1:

  • 1x Créme Olé dr. Oetker – bez vaření – kokosový
  • 300 ml mléka
  • 250 g jahod nakrájených na drobno

Příklad 2:

  • 1x Créme Olé dr. Oetker – bez vaření – vanilkový
  • 1x 200 ml mléka
  • 1x 300 g mandarinkový kompot i se šťávou

Příklad 3:

  • 1x Créme Olé dr. Oetker – bez vaření – čokoládový
  • 200 ml mléka
  • 300 g broskvový kompot vč. části šťávy

Příklad 4:

  • 1x Créme Olé dr. Oetker – bez vaření – slaný karamel
  • 300 ml mléka
  • Několik nakrájených banánů

Příklad 5:

Náplň lze udělat i bez Créme Olé jen za použití šlehačky ke šlehání (ne na vaření):

  • 1x 200 ml pařížská nebo bílá šlehačka
  • 1x ztužovač šlehačky
  • Čerstvé jahody, maliny nebo banány

Pakliže máme namazáno a zarolováno, zabalíme roládu do potravinové fólie a necháme ji v ledničce přes noc rozležet, aby těsto zvláčnělo a chutě se propojily.

06-20250901-173304.jpg 

Současně si v průběhu noci procvičujeme svou pevnou vůli a snažíme se do ledničky nechodit, neochutnávat a neužírat, aby druhý den zbylo něco i na ostatní.

To, co zbylo, zdobíme před podáváním šlehačkou.

Dobrou chuť.

 

 

Fotogalerie