
Babiččina letní dobrota: Roláda Olé
17. 9. 2025Někoho možná překvapí, že tou babičkou jsem já. Všeobecně se o mně totiž ví, že nerada trávím čas v kuchyni. Ačkoliv docela dobře vařím i peču, z taktických důvodů tuto skutečnost před rodinou tajím.
Je mi jasné, že v opačném případě by moje kulinářské umění brzy zevšednělo, což by byla škoda. Takhle alespoň mohu rodinu překvapovat dárky v podobě jídla. Oni pak vědí, že se jedná o dary nejcennější, takzvaně za všechny prachy.
Na začátku září měla vnučka svátek a považte, přála si, jestli by místo kupovaného dortu od Hájka nemohla dostat moji lehkou ovocnou piškotovou roládu. Vzhledem k tomu, jaké panovalo vedro, to byla po všech stránkách dobrá volba. Recept je totiž snadný, příprava nezabere moc času, ingrediencí, jejichž cena je minimální, není mnoho a závěrečný aplaus je velký. Zkrátka, za málo peněz hodně muziky.
Ingredience na roládu:
- 6 vajec
- 2 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 5 lžic polohrubé mouky
Postup:
Žloutky a cukr, včetně vanilkového, vyšleháme do pěny.
K té přidáme z bílků se špetkou soli ušlehaný sníh a pár lžic mouky (podle velikosti vajec může být mouky i o něco víc, než je uvedeno). Důkladně promícháme.
Těsto, které nesmí být příliš tekuté, nalijeme a rozetřeme do tenké vrstvy na plech na pečící papír. Pečeme cca 15 minut při teplotě 150 °C.
Po vyndání, a asi po minutovém zchlazení, ještě teplou upečenou placku srolujeme i s pečícím papírem a takto ji necháme vychladnout úplně.
Rolku poté rozbalíme a opatrně oddělíme od papíru tak, aby se moc nepotrhala, rovnoměrně na ní rozetřeme náplň a opět zarolujeme.
Základem náplně je Créme Olé dr. Oetker – bez vaření, který je na trhu v různých variantách: např. kokosový, vanilkový, čokoládový a slaný karamel.
Ingredience na náplň:
Všechny přísady včetně ovoce zamícháme šlehačem tak, aby se daly snadno namazat na upečenou placku. Jestliže je náplň moc hustá, přimícháme více mléka.
Příklad 1:
- 1x Créme Olé dr. Oetker – bez vaření – kokosový
- 300 ml mléka
- 250 g jahod nakrájených na drobno
Příklad 2:
- 1x Créme Olé dr. Oetker – bez vaření – vanilkový
- 1x 200 ml mléka
- 1x 300 g mandarinkový kompot i se šťávou
Příklad 3:
- 1x Créme Olé dr. Oetker – bez vaření – čokoládový
- 200 ml mléka
- 300 g broskvový kompot vč. části šťávy
Příklad 4:
- 1x Créme Olé dr. Oetker – bez vaření – slaný karamel
- 300 ml mléka
- Několik nakrájených banánů
Příklad 5:
Náplň lze udělat i bez Créme Olé jen za použití šlehačky ke šlehání (ne na vaření):
- 1x 200 ml pařížská nebo bílá šlehačka
- 1x ztužovač šlehačky
- Čerstvé jahody, maliny nebo banány
Pakliže máme namazáno a zarolováno, zabalíme roládu do potravinové fólie a necháme ji v ledničce přes noc rozležet, aby těsto zvláčnělo a chutě se propojily.
Současně si v průběhu noci procvičujeme svou pevnou vůli a snažíme se do ledničky nechodit, neochutnávat a neužírat, aby druhý den zbylo něco i na ostatní.
To, co zbylo, zdobíme před podáváním šlehačkou.
Dobrou chuť.