Michelin dal Babišovi
prestižní hvězdičku

Michelin dal Babišovi prestižní hvězdičku

26. 2. 2014

Restaurace českého ministra financí Andreje Babiše ve Francii získala jednu hvězdičku ve známém Michelinově průvodci, který hodnotí kvalitu francouzských restaurací. Průvodce, jehož nové vydání právě zveřejnila společnost Michelin, navíc označuje Babišovu restauraci Paloma na Azurovém pobřeží za zvlášť příjemnou. Jednu hvězdičku má v průvodci 504 podniků ve Francii, z nichž nových je 57.

Jeden z nejbohatších Čechů Andrej Babiš otevřel luxusní restauraci na jihu Francie loni v městečku Mougins, kde kromě jiných osobností žil věhlasný výtvarník Pablo Picasso. Restaurace dostala jméno Paloma podle nejmladší dcery tohoto španělského malíře. Babišova partnerka Monika se postarala o vzhled restaurace.

Nejvyšší hodnocení má 27 podniků

Novým držitelem nejprestižnějších tří hvězdiček se stal šéfkuchař Arnaud Lallement z restaurace L'Assiette champenoise u Remeše ve východní Francii. Nejvyšší počet tří hvězdiček má ve Francii 27 podniků.

Gastronomický průvodce Michelin 2014 podle svých webových stránek dále oceňuje 79 restaurací dvěma hvězdičkami. Průvodce, který se v tištěné podobě začne prodávat 28. února, zdůrazňuje, že 115 restaurací nabízí menu za méně než 30 eur (820 korun).

Tři hvězdičky „stojí za cestu“

Známý červený průvodce, jehož přízeň výrazně zvyšuje restauracím návštěvnost, vychází od roku 1900 a v roce 1933 zavedl hvězdičkový systém. Tři hvězdy znamenají „výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu“, zatímco dvě hvězdičky značí „výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku“ a jednu hvězdičku dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii. Velká většina podniků v Michelinově průvodci nemá žádnou hvězdičku, ale jsou do něj zařazeny, protože i tak nabízejí dobrou kvalitu. Nepřijatelné restaurace v průvodci prostě nejsou.

Michelin vydává i průvodce po zahraničních restauracích. Předloňský průvodce Michelin Main Cities of Europe 2012 udělil poprvé jednu hvězdičku dvěma českým šéfkuchařům, kteří ji obhájili i loni.

Autor: editor editor