Česká rozvojová agentura pokračuje v sanaci znečištěných lokalit v okolí letiště Mărculeşti v Moldavsku

vydáno 10.5 2022   14:38
Česká rozvojová agentura pokračuje v sanaci znečištěných lokalit v okolí letiště Mărculeşti v Moldavsku


Praha 10. května 2022 (PROTEXT) - Projekt realizovaný Českou republikou prostřednictvím České rozvojové agentury v rámci Programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR s názvem „Průzkum a sanace lokalit znečištěných ropnými látkami v obcích Lunga a Mărculeşti v Moldavsku IV“ byl zahájen v dubnu letošního roku.


Projekt řeší závažnou kontaminaci vodních zdrojů v severním Moldavsku, v regionu Floreşti. V těsném sousedství obcí Lunga a Mărculeşti fungovalo od roku 1957 do počátku devadesátých let vojenské letiště. Nedostatečné zajištění při nakládání s pohonnými hmotami a nevhodná manipulace způsobily jejich rozsáhlé úniky a následně poškození zdrojů pitné vody v okolí, což nyní představuje nepřípustné riziko pro zdraví obyvatel a životní prostředí.


Projekt je čtvrtou fází dlouhodobé intervence české zahraniční rozvojové spolupráce v katastru obcí Lunga a Mărculeşti, kde je provozováno čerpání kontaminovaných vod a odlučování ropného produktu v sanačních stanicích, vybudovaných během předchozích etap. Celkem bylo doposud sanačním zásahem odstraněno přes 50 tun ropného produktu. Sanační aktivity také přispěly k zabránění dalšímu šíření ropných látek zejména do řeky Raut, jednoho z přítoků Dněstru.


Hlavním výstupem navrhované IV. etapy by mělo být ověření účinnosti inovativní sanační technologie (hydraulické štěpení) pro možné zefektivnění dalších sanačních prací.


V případě potvrzení vhodnosti této metody pro sanovanou lokalitu by její aplikace mohla výrazně zintenzivnit, a tedy i zkrátit sanační zásah, což by zároveň vedlo k výrazné úspoře finančních prostředků, které je nezbytné každoročně na realizaci nápravných opatření vynakládat. Součástí projektu bude vypracování studie dalšího využití odloučeného ropného produktu a zpracování návrhu dalších sanačních prací.


Veškeré činnosti budou doprovázeny aktivitami vedoucími k posílení znalostí, kapacit a schopností zaměstnanců moldavských partnerů, které budou zodpovědné za pokračování sanačního zásahu po skončení projektu.


Partnery projektu na moldavské straně jsou Ministerstvo životního prostředí a jeho resortní instituce EHGeoM (Státní hydrogeologický úřad).


Projekt je realizován českou společností Dekonta, a.s. která má s projekty zahraniční rozvojové spolupráce rozsáhlé zkušenosti. Realizace projektu by měla být dokončena do letošního prosince.