Giacomo Puccini: mistr
nádherných operních árií

Giacomo Puccini: mistr
nádherných operních árií

29. 11. 2014

Proslul především jako vynikající skladatel oper, kterých složil celkem dvanáct. Kromě nich ale komponoval i smyčcová kvarteta, mše nebo písně. Před devadesáti lety v 65 letech zemřel 29. listopadu 1924 v Bruselu na rakovinu hrtanu slavný italský hudební skladatel Giacomo Puccini.

Narodil se 22. prosince 1858 v Lucce v Toskánsku v rodině, která se zabývala hudbou již po pět generací. Byl velký melodik, měl neuvěřitelný cit pro divadlo a pro dramatičnost hudby i příběhu. Většina jeho oper byla velice úspěšná a řada z nich - například Tosca, Bohéma, Madame Butterfly, Manon Lescaut nebo Turandot - se dodnes těší trvalému zájmu publika a patří mezi nejčastěji uváděná díla na celém světě. Stále přitahují jejich nádherné melodie a silné milostné vášně, často s tragickými konci.

Názory na jeho hudbu jsou však od počátku rozporuplné. Zatímco diváci i pěvci ho uznávají a jeho díla považují za jednu z nejemotivnějších sond do lidských duší, mnozí kritici ho mají za racionálního kalkulátora, který na základě muzikantské zručnosti a znalosti vkusu většinového publika vyráběl efektní divácké dojáky. Vytýkáno je mu i to, že neakceptoval nic z vývoje hudby na přelomu století.

Přesto se stal jedním z nejúspěšnějších skladatelů na světě.

hudební skladatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.