Svatý Jan Evangelista:
patron všech knihařů

Svatý Jan Evangelista:
patron všech knihařů

27. 12. 2014

Svatý Jan Evangelista, jehož památku slaví římskokatolická církev 27. prosince, je autorem čtvrtého evangelia a vždy patřil k velice oblíbeným světcům. Je patronem celé řady profesí, především těch, které se zabývají knihami. K těm patří například knihkupci, knihtiskaři, vazači knih a výrobci papíru, ale je i patronem spisovatelů, teologů, úředníků, notářů, sochařů, malířů, písařů, vinařů, řezníků, sedlářů, výrobců zrcadel, rytců, svíčkářů nebo košíkářů. Je také patronem přátelství a pomáhá proti otravám, spáleninám, bolestem nohou a padoucnici. 

Jan Evangelista byl apoštolem a zřejmě přežil všechny své druhy. Je také jediným z nich, který zemřel přirozenou smrtí. Ovšem ani jemu se nevyhnulo pronásledování a mnohokrát se ocitl v ohrožení života. Byl synem Zebedea a Salome a pocházel z Betsaidy u Genezaretského jezera. Jeho bratrem byl Jakub Starší, rovněž apoštol, a před svým povoláním za učedníka Kristova si vydělával na živobytí jako rybář. Konec života strávil v Efesu, kde také ve vysokém věku kolem roku 100 zemřel. 

Je zobrazován s knihou a orlem, protože jeho evangelium začíná vzletně. Někdy je zobrazován s číší, ze které vylézá had, protože mu dali otrávené víno, on je vypil a jed mu neuškodil. Z těchto důvodů bývá někde uctíván jako patron vinařů a v den jeho svátku se žehná víno. 

svatí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.