Na laně přes Niagáry?
Ten šílenec to dokázal!

Na laně přes Niagáry?
Ten šílenec to dokázal!

16. 6. 2012

Americký provazochodec Nik Wallenda přešel na laně soutěsku u Niagarských vodopádů. Byl to první takový pokus po více než 100 letech.

Wallenda vstoupil na lano v pátek večer po 22. hodině místního času (sobota 04.00 SELČ). Přechod mu ztěžoval vítr a déšť.

"Procházka" trvala 25 minut. Wallenda byl rychlejší, než předpokládal. Původně odhadoval, že na druhou stranu přejde za 35 až 40 minut. Třiatřicetiletý ekvilibrista, člen slavné skupiny "Létající Wallendové", před výkonem přiznal, že je nervózní.

Odvážlivec přešel na pěticentimetrovém ocelovém laně 550 metrů z americké strany soutěsky na kanadskou stranu. Měl u sebe pas. Sponzoři také trvali na tom, aby se z bezpečnostních důvodů během pokusu jistil.

Lano bylo natažené ve výšce 60 metrů. Wallenda vyvažoval rovnováhu pomocí tyče. Pomocí vysílačky hovořil během přechodu se svým otcem Terrym Trofferem. „Bože, je to neuvěřitelné, úžasné. Cítím se skvěle,“ řekl Wallenda do vysílačky krátce poté, co vstoupil na lano.

Později si postěžoval, že je dost promočený: „Je to fyzicky náročné, ne jenom duševně, ale i fyzicky,“ řekl Wallenda. „Boj s větrem není jednoduchý. Cítím, že mi dřevění ruce,“ povídal provazochodec. Jeho otec jej celou dobu povzbuzoval. „Jde ti to dobře. Nespěchej,“ uklidňoval Wallendu Troffer, který na akci působil jako koordinátor bezpečnosti.

Wallenda stanul na kanadské straně soutěsky ve 22:40 (04:40 SELČ). Dav diváků jej přivítal s jásotem.

Krátce poté Wallenda zavolal babičce, které slíbil, že se ozve, jakmile přechod dokončí. „Hej babi, mám tě rád,“ řekl do telefonu.

Před více než 100 lety se o podobný kousek pokusil artista Jean Francois Gravelet známý jako Great Blondin. Uspěl (dokonce šestnáctkrát), ale lano měl natažené mnohem dál od vodopádů, než Wallenda.

Přechod odvážného Wallendy sledovaly lidí na obou stranách soutěsky. Jeho výkon s pětisekundovým zpožděním přenášela televizní stanice ABC. Dívala se až miliarda diváků.

Této televizi provazochodec také oznámil, že příště se chystá na laně přejít slavný Grand Canyon. Snad se mu to podaří, protože osud není těmto kouskům úplně nakloněn. Wallendův prapraděd Karl Wallenda zemřel v roce 1978 při pokusu o přechod na laně mezi dvěma budovami v Portoriku. Bylo mu 73 let. Nik Wallenda tento kousek loni zopakoval i se svou matkou.

dobrodružství
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.