Říká vám něco Valentýn,
patron zamilovaných?

Říká vám něco Valentýn,
patron zamilovaných?

14. 2. 2015

Svatý Valentýn z Terni byl podle legendy 14. února 269 sťat za to, že tajně oddával milence. Manželství totiž bylo v té době zrušeno, protože císař Marcus Aurelius Claudius nepovažoval ženaté muže za dobré válečníky.

Valentýn se poté stal patronem zamilovaných. V Česku dřív neznámý svátek, který se sem dostal z anglosaských zemí, si nyní připomíná řada lidí. Kromě růží, čokolád, vína či romantických večeří jsou součástí valentýnské nabídky obchodníků třeba i rekreační pobyty. Mnoha lidem se ale představa, že by kvůli svátku měli své city dávat ostentativně najevo, nelíbí. V Česku má tradici 1. máj coby lásky čas, kdy se páry líbají pod rozkvetlou třešní.

Na pražský Vyšehrad chodí věřící snoubenci 14. února od roku 2003. Rok před tím totiž byla při prohlídce depozitáře kapituly náhodně objevena relikvie sv. Valentýna. Není zcela zřejmé, jak se do Prahy dostala, ale je možné, že ji pro Prahu z Itálie získal již císař Karel IV. Na jedné z hlavních římských ulic, na Via Flaminia, stála totiž již ve 4. století bazilika, která ostatky sv. Valentýna uchovávala. 

 

A co vy, slavíte svátek všech zamilovaných?

svatí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.