Konzervativní Švýcaři chtějí
změnit státní hymnu

Konzervativní Švýcaři chtějí
změnit státní hymnu

13. 9. 2015

Švýcaři se tuto sobotu vyjádřili pro změnu státní hymny. Ze tří nabízených variant vybrali v internetovém a telefonickém hlasování tu, která zachovává melodii současné, ale má nový text vyzývající k jednotě a míru. Zda ke změně ale někdy dojde, není podle organizátorů neoficiálního hlasování jasné, protože jen vláda a parlament mohou zahájit příslušný proces a případně o tom uspořádat referendum. 

Švýcarská společnost pro veřejný prospěch (SGG) začala výběr v roce 2012. Podle zadání měla skladba odrážet hodnoty preambule švýcarské ústavy, což jsou mimo jiné demokracie, tolerance rozmanitosti, svoboda, mír a solidarita. Do veřejné soutěže se zapojilo 208 skladatelů a odborná porota vybrala tři finalisty, jejichž návrhy na hymnu zazněly živě na nedávném hudební festivalu v Aarau. 

Předseda SGG Jean-Daniel Gerber označil počet přihlášených návrhů nové hymny a hlasujících, kterých bylo více než 70 tisíc, za úspěch. Připustil, že ale případná změna hymny bude za dlouho. „Jedná se o typicky švýcarskou iniciativu. Vychází ze spodních společenských vrstev a jde až nahoru. To je ve Švýcarsku typický postup,“ řekl další z organizátorů Lukas Niederberger. 

Současnou hymnu Schweizerpsalm (Švýcarský žalm) z roku 1841 označují kritici za směsici meteorologické předpovědi a náboženského chvalozpěvu. Text Leonharda Widmera opěvuje Alpy, ranní oblohu a mlžná údolí, hudbu složil cisterciácký mnich Alberich Zwyssig. Jen málokterý Švýcar prý hymnu dokáže zazpívat zpaměti. 

hymna Švýcarsko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.