Jak na vás působí změna
času? Je to přirozená věc?

Jak na vás působí změna
času? Je to přirozená věc?

23. 10. 2015

Změna času je pro lidské tělo nepřirozená, varují vědci z Národního ústavu duševního zdraví, kteří nyní v celostátním výzkumu zjišťují konkrétní dopady posunu času na zdraví lidí. Prověřují zejména to, jak pociťují změnu času lidé budící se časně ráno ("skřivani"), a jak dopadá na "sovy", tedy lidi nejvýkonnější v pozdních večerních a nočních hodinách.

Do výzkumu se mohou přihlásit zájemci zde.

V noci ze soboty na neděli se posune čas o hodinu zpět. Podle vědců se náhlou změnou rozbíjí vnitřní sehraný biorytmus. To u citlivějších jedinců provází únava, ospalost a dezorientace, jež vedou ke krizovým situacím. Vyrovnat se se změnou dá tělu zabrat, může to trvat i více než týden.

"Důkazů o škodlivosti posunu času je mnoho a v některých zemích již od toho ustoupili. Ustálení jednotného času po celý rok by mohlo předcházet rizikovým situacím, k nimž může docházet, když tělo bojuje, aby se vyrovnalo s tak intenzivním zákrokem," řekla vedoucí pracovní skupiny pro chronotypy a spánkové zvyklosti Národního ústavu duševního zdraví Denisa Janečková.

Rozlišení lidí na sovy a skřivany označuje konkrétní chronotypy, což je individuální načasování fyziologických, biochemických a psychologických proměnných, které úzce souvisejí se spánkem a bděním. "Problém nastává ve chvíli, kdy lidé s vyhraněným chronotypem jsou nuceni vstávat v době, kdy na to není jejich tělo připraveno," podotkla Janečková.

V současné společnosti nastavené na časné vstávání do školy a do práce jsou podle ní více ohroženy sovy. Tito lidé nejsou schopni večer včas usnout, i kdyby se o to sebevíc snažili. Dosavadní studie potvrdily, že narušení dopadá zejména na zdraví sov, stoupá výskyt psychiatrických poruch, nemocí srdce a cév, metabolických poruch a onemocnění pohybového aparátu a imunitního systému.

Důvodem pro zavedení letního a zimního času byly energetické úspory během dvou světových válek. Tento důvod je nyní bezpředmětný, například mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž v minulých letech opakovaně řekl, že změna času zřejmě nemá na spotřebu elektřiny žádný vliv.

 

Jaký máte názor na střídání času? Napište nám!

letní a zimní čas
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.