Svatý Jan Evangelista, patron knihkupců a knihařů
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Svatý Jan Evangelista, patron knihkupců a knihařů

26. 12. 2015

Svatý Jan Evangelista, jehož památku slaví římskokatolická církev 27. prosince, je autorem čtvrtého evangelia a vždy patřil k velice oblíbeným světcům. Byl apoštolem a zřejmě přežil všechny své druhy. Je také jediným z nich, který zemřel přirozenou smrtí. Ovšem ani jemu se nevyhnulo pronásledování a mnohokrát se ocitl v ohrožení života.

Svatý Jan Evangelista je patronem celé řady profesí, zejména těch, které se zabývají knihami. Za patrona ho ale rovněž mají spisovatelé, úředníci, notáři, sochaři, malíři, řezníci, výrobci zrcadel nebo rytci. Jan Evangelista pomáhá proti otravám, spáleninám, bolestem nohou a padoucnici.

Byl synem Zebedea a Salome a pocházel z Betsaidy u Genezaretského jezera (Izrael). Jeho bratrem byl Jakub Starší, rovněž apoštol, a před svým povoláním za učedníka Kristova si vydělával jako rybář. Konec života strávil v Efesu, kde také ve vysokém věku kolem roku 100 zemřel.

Jan Evangelista je zobrazován s knihou a orlem, protože jeho evangelium začíná vzletně. Někdy je zobrazován s číší, ze které vylézá had, protože mu dali otrávené víno, on je vypil a jed mu neuškodil. Z těchto důvodů bývá někde uctíván jako patron vinařů a v den jeho svátku se žehná víno.

 

svatí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.