Dvaašedesátiletá Diana
plave z Kuby na Floridu

Dvaašedesátiletá Diana
plave z Kuby na Floridu

19. 8. 2012

Dvaašedesátiletá americká vytrvalostní plavkyně Diana Nyadová, která v sobotu zahájila další pokus o přeplavání moře z Havany na Floridu, utrpěla popáleniny od medúz, ale bez ohledu na bolest pokračuje v plavbě.

Právě kvůli těžkým popáleninám od medúz musela Nyadová vzdát předchozí pokus loni v září poté, co ve vodě strávila 40 hodin a uplavala 124 kilometrů.

První popáleninu od medúz nyní utrpěla v noci na krku a pak ještě následovaly ještě tři. Šlo o medúzu Olindias formosa, jejíž žahnutí je velmi bolestivé, ale není smrtelné. „Plave už 19 hodin a pokračuje, přestože utrpěla několik popálenin od odpudivých medúz," sdělila posádka doprovodné lodi.

„Mám trochu strach, ale také odvahu. Po tyto tři dny bude třeba, aby má odvaha překonala strach,“ řekla Američanka předtím, než vstoupila do moře v havanském přístavu Hemingway a vydala se na 166 kilometrů dlouhou trasu, kterou chce uplavat za asi 60 hodin, tedy do úterý. Rozhodně chce dorazit na Floridu do středy, kdy oslaví 63. narozeniny.

Plave bez ochranné klece proti žralokům, protože to podle odborníků ulehčuje plavání v moři a ona se chce stát první osobou, které se přeplavání z Kuby na Floridu podařilo bez této klece. V oblasti přitom žije hodně žraloků. Před nimi se plavkyni snaží chránit doprovodná plavidla s potápěči.

Nyadová doufá, že bude inspirací pro lidi svého věku. Zároveň označila akci za "symbolický moment" pro porozumění mezi Spojenými státy a Kubou, jež jsou rozděleny už půl století nejen Floridským průlivem, ale i nepřátelskými politickými postoji.

dobrodružství rekordy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.