Nejkrásnější poštovní známka
na světě pochází z Česka

Nejkrásnější poštovní známka
na světě pochází z Česka

9. 10. 2012

Miss mezi známkami se stala vroubkovaná tiskovina České pošty. Písmenková známka pojmenovaná Poštovní muzeum zvítězila v neuznávanější mezinárodní soutěži svého druhu Grand Prix de l´exposition WIPA, která se koná zároveň se světovou výstavou ve Vídni.

„Každá poštovní správa smí přihlásit jen jeden exemplář. My jsme vybrali Poštovní muzeum z dílny slovenského výtvarníka Dušana Kállaye, jejího ryteckého rozkreslení se ujal Miloš Ondráček,“ shrnula cestu známky do soutěže Marta Selicharová, mluvčí ČP.

Česká zoubkovaná kráska si prvenství vysloužila se 122 body od odborné poroty, o sedm jednotek tak předstihla lichtenštejnského zástupce na stříbrné pozici. Bronzová cena neputovala daleko od českých hranic – získala ji slovenská známka s 99 body. V první desítce trojici nejlepších dělají společnost vyslankyně Švédska, Vatikánu, Ukrajiny, Chorvatska, Ruska, Německa a Islandu.

„Vítězství je zároveň oceněním vysoké kvality tvorby známek v České republice. Zatímco řada konkurenčních poštovních správ pro soutěž vybrala například aršíky, které jsou výrobně mnohem složitější, my jsme vyhráli s úplně běžnou výplatní známkou tištěnou ofsetem,“ pochlubil se Břetislav Janík, ředitel odboru známkové tvorby ČP.

Porota tak ocenila především grafický návrh a jeho zpracování. Dušan Kállay se ostatně dočkal dvojnásobného uznání, protože i slovenská známka na třetím místě vzešla z jeho rukou. Pohár Grand Prix a diplom si zástupci České pošty převezmou v sobotu 1. prosince ve Vídni.

filatelie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.