Foto

Lidé se chtějí v nákupních
centrech bavit i odpočívat

23. 10. 2012

Velká konkurence internetových obchodů, kterých využilo v roce 2011 více než 5,7 milionu Čechů, nutí nákupní centra měnit se v zábavní i odpočinkové parky. Zákazníci si chtějí během nákupů zajít třeba do kadeřnictví, relaxační zóny nebo se dobře najíst, informoval Erik Štefanovič ze projektové firmy DELTA Projektconsult.

"Již minulo prvotní nadšení Čechů, jež panovalo při boomu nákupních center, kterých začátkem devadesátých let postupně přibývalo jak hub po dešti. Nastala doba, kdy je na čase učinit další krok, aby nakupování v kamenných obchodech zůstalo pro zákazníka atraktivní a ten měl důvod se do konkrétního nákupního centra vracet," říká Štefanovič, který je odpovědný za řízení stavebních projektů ve střední a východní Evropě.

Interiéry nákupních center nepodléhají ani tolik technickému zastarání jako morálnímu. "Klade se vyšší důraz na zdravější klima a příjemnou nákupní atmosféru. Trendem při výstavbě či revitalizaci nákupních center je návrat k přírodě. V nákupních centrech se využívají přírodní materiály, skutečná zeleň, ať už trávníky či celé zelené stěny a stromy," informoval Štefanovič. Typickým příkladem je rekonstrukce vídeňského Shopping City Süd, kde budou téct vodopády přímo nad eskalátorem.

Při výstavbě nových center se také hledí na ekologii celé stavby. "Začíná se více přihlížet na stavební materiály, které jsou při výstavbě využity, nebo se apeluje na zdraví zaměstnanců a návštěvníků centra," řekl Štefanovič.

V současné době si zákazníci na území Česka mohou vybírat ze zhruba tří milionů metrů čtverečních nákupních center a retail parků nad pět tisíc metrů čtverečních. Výstavba nákupních center i přes pokles poptávky pokračuje.

nákupní centra
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.