Ve Španělsku zachraňují
českou plachetnici

Ve Španělsku zachraňují
českou plachetnici

5. 11. 2012

Boj o záchranu české plachetnice La Grace, která za špatného počasí ztroskotala v noci z 25. na 26. října u španělské Marbelly, je v plném proudu. Čeští dobrovolníci na místě již z lodi vynosili vše, co se dalo odmontovat, aby odlehčili lodi, informoval vedoucí záchranného týmu Josef Dvorský.

La Grace je replikou lodi z 18. století pobělohorského exulanta, rodáka ze středočeského Mšena Augustina Heřmana. La Grace dva roky stavěly stovky dobrovolníků v Egyptě. Její kýl se vody poprvé dotkl 5. prosince 2010. Pokřtěna byla 1. května 2011 v Řecku.

„Kvůli obavám z drobných krádeží drží lidé u La Grace čtyřiadvacetihodinové hlídky. Na druhou stranu však musíme říct, že se nám místní lidé snaží pomáhat," řekl vedoucí záchranného týmu Josef Dvorský.

Po jednáních s pojišťovnou se podle něj může začít s vyprošťováním lodě z písku. „Pojišťovna nám sehnala odbornou firmu, která má s vyprošťováním lodí velké zkušenosti. Máme zprávu od pojišťovny, že kapitanát s předloženými návrhy na záchranu souhlasí, takže čekáme, až firma dorazí na místo a rozhodne se pro nejlepší variantu,“ uvedl Dvorský.

Rýsují se dvě možnosti, jak loď ze zajetí písku osvobodit. Buď za pomoci ohromných autojeřábů dostat loď na blízkou pláž, nebo přivézt dva jeřáby na plovoucích říčních pontonech s mělkým ponorem a loď naložit a odvézt do loděnice na opravu.

Vytažení lodi je však jen prvním krokem k záchraně La Grace. Teprve až bude loď z vody, ukážou se skutečné škody, které voda a písek napáchaly. Už teď je jasné, že La Grace bude potřebovat nový kýl. „Vlny, váha a tlak naplaveného písku si vybraly svou daň a kýl odtrhly,“ vysvětlil Dvorský.

Loď už týden leží pod vodou, takže je zničené veškeré vnitřní vybavení. „Bude ještě potřeba mnoho práce a peněz, než se loď bude znovu bezpečně plavit po mořích,“ dodal hlavní konstruktér La Grace Dan Rosecký.

lodní katastrofy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.