Foto

Veletrh starožitností:
krása, ale i investice

6. 11. 2012

Kvalitní míšeňský porcelán, drobné i luxusní šperky, nábytek nebo ojedinělé kusy secesního skla slavných českých skláren nabídne veletrh starožitností, který začíná ve čtvrtek 8.11. v pražské Novoměstské radnici. Tradiční přehlídka, která nabízí setkávání laické a odborné veřejnosti, potrvá do neděle. Chce se také zaměřit na zmapování chování sběratelů a investorů na českém a zahraničním trhu s uměním za posledních deset let.

"Po velkém rozvoji obchodu se starožitnostmi v 90. letech přišel v posledních letech útlum sběratelství klasických komodit," říká Simona Šustková, prezidentka Asociace starožitníků, jež veletrh pořádá pravidelně dvakrát do roka. Souvisí to podle ní na všech úrovních s nedostatkem financí muzeí a galerií, ale i střední vrstvy. Zároveň vzniká nová skupina investičních sběratelů, kteří vytvářejí své sbírky na základě mediálních informací o výhodnosti investic do uměleckých děl a starožitností a zejména drahých kovů.

Výrazně ubylo zahraničních kupců, a tak jsou tuzemské obchody i aukční domy závislé na domácích sběratelích. Stále roste zájem o české autory, avšak jen o několik vybraných. Zajímaví jsou také nově objevení umělci na regionální úrovni.

"Současným sběratelským trendem je čínské a japonské umění a asijské umění obecně. Zvýšený zájem je i o stříbrné předměty a starožitné stříbrné šperky. Novou pozornost budí rovněž zlaté a stříbrné mince. Sklo, porcelán i nábytek jsou naopak na historicky velmi nízké úrovni, ale v blízkém horizontu se dá předpokládat nárůst," hodnotí současné tendence domácího trhu Šustková. Podobně jako ve světě i v Česku nejvyšší příčku cenového žebříčku zaujímají obrazy, co do množství prodaných předmětů v kamenných obchodech pak užité umění.

"Veletrh je skvělou příležitostí zjistit, jaká je opravdová hladina cen i jak si stojí trh s uměním. Ceny zde totiž nejsou ovlivněny atmosférou aukce a zájemce má možnost srovnání," dodává Šustková. V rámci přehlídky si přijdou na své i sběratelé mincí či hraček, ale také třeba obdivovatelé asijského nebo afrického umění. Kromě nabídky uměleckých předmětů nebude chybět množství odborné literatury, stejně jako řada přítomných expertů.

starožitnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.